Amsterdamse eendjes voeren mag niet meer: 70 euro boete

Vanaf 1 april is het verboden om eendjes te voeren in bepaalde delen in Amsterdam. Wie daar straks toch met kinderen of kleinkinderen brood in het water gooit, riskeert een boete van 70 euro.

 

Nee, dit is geen vroege 1 april-grap, bezweert een woordvoerder van de gemeente Amsterdam. Eendjes voeren is vanaf volgende maand op sommige plekken in stadsdeel Nieuw-West ten strengste verboden. Niet omdat de vogels te dik worden, maar omdat een overdaad aan brood ratten aantrekt.

Sommige inwoners zijn heel bang voor ratten, er wordt veel geklaagd.

woordvoerder gemeente Amsterdam

,,We willen niet meer dat mensen hele bakken met oud brood dumpen”, zegt gemeentewoordvoerder Nika Haspels. ,,Dat gebeurt nu wel, waardoor de vogels eten laten liggen. Al die voedselresten trekken ratten aan, en daar hebben we nu heel veel last van.”

In een nieuwsbrief van het stadsdeel, die vandaag is verstuurd, schrijft de gemeente dat aan ‘de nostalgie van eendjes voeren een eind komt’. ,,Jammer voor eendjes en voor peuters en kleuters. Maar ook voor de rat. En daar gaat het hier om.”

Blauwalg en stank

Volgens het stadsdeel zorgt het teveel aan broodresten er ook voor dat giftig blauwalg in het water sneller groeit. Daarnaast gaat het water stinken, wat de aantrekkingskracht voor ratten vergroot. De diertjes kunnen de Ziekte van Weil verspreiden met hun speeksel, urine en uitwerpselen.

,,Het is inderdaad sneu dat je als ouder of grootouder nu niet meer met kinderen de eendjes mag voeren”, zegt Haspels. ,, Maar wat is erger? Sommige inwoners zijn heel bang voor ratten, er wordt veel geklaagd. De aanpak van ratten is een gemeenschappelijke inspanning.” ​