El Chapo klaagt: Ze veranderen me in een zombie

55

De ontsnapte drugsbaas Joaquin ‘El Chapo’ Guzman werd vorige maand opgepakt en opnieuw achter slot en grendel gezet in een maximaal beveiligde gevangenis. Velen zijn ervan overtuigd dat hij een nieuwe ontsnappingspoging zal wagen, zeker nu de drugsbaas het voorlopig nog niet erg naar zijn zin heeft. Dat heeft zijn advocaat laten weten in een interview met Mexico’s Radio Formula.

MARTELING

El Chapo stelt dat hij het gevoel heeft dat hij slachtoffer is van „fysieke en geestelijke marteling”, omdat bewakers hem constant wakker maken: „Hij zei letterlijk tegen me: ‘’s nachts maken ze me elke twee uur wakker… ze veranderen me in een zombie. Ze laten me niet slapen. Het enige wat ik wil, is dat ze me laten slapen’”, aldus advocaat Juan Pablo Badillo.

 

Guzman zit opgesloten in de Mexicaanse gevangenis Altiplano. Dat is dezelfde gevangenis waaruit hij in juli 2015 wist te ontsnappen via een ondergrondse tunnel. Versterkte beveiligingsmaatregelen moeten een herhaling voorkomen.

BEVEILIGING

Zo zijn er in de gevangenis 400 nieuwe camera’s geïnstalleerd en in april komen daar nog eens 600 camera’s bij. Volgens het Mexicaanse ‘El Universal’ wordt nu elke beweging van El Chapo gemonitord via sensoren, zijn er speciaal getrainde honden die zijn geur herkennen en zijn de vloeren versterkt met stalen staven; dat alles om een nieuwe ontsnapping te voorkomen.

Hetgeen waar de drugsbaron zelf het meest mee zit, is dat hij niet kan slapen. Daarover heeft hij dan ook zijn ongenoegen uit in het 25 minuten durende gesprek dat hij met zijn advocaat had. „Volgens hem is het een wrede vorm van marteling. Dit is wat ze in Rusland in de jaren 40 en 50 deden met Stalin.”