Jarenlang verborgen berichten op teletekst

Maa

Jaren voordat het werd uitgevonden kon de Vlaamse Linda Van Crombruggen vanaf haar werk al sms’en met haar man. Die las de verzoekjes om brood te kopen of om haar van het station op te halen via een geheime pagina op teletekst.

Nu, een maand voordat haar werkgever de stekker trekt uit teletekst, durft zehaar jarenlange geheim wel op te biechten tegen de krant het Nieuwsblad.

Alleen een zwarte pagina
Pagina 848 op de teletekst van de BRT was sinds het begin van teletekst in 1980 de geheime sms-service avant la lettre van Linda en haar man. Een paginanummer dat nergens voor werd gebruikt en wie er per ongeluk op uitkwam, zag alleen een zwarte pagina.

Maar dan komt de truc: wie kan zich het knopje met het vraagteken nog herinneren op oude afstandsbedieningen? En wie heeft zich ooit afgevraagd waar die voor diende? Het antwoord was een nauwelijks gebruikte functie van teletekst, namelijk het tevoorschijn toveren van verborgen teksten.

Kun je brood halen?
Handig voor de antwoorden op raadsels op de magazinepagina’s op teletekst, maar net zo handig voor de boodschap:  “Kun je nog een brood halen? Het mogen ook pistolets zijn. X”

Linda stopte er al eind jaren tachtig mee, nadat ze bijna werd betrapt. Een trouwe teletekst-fanaat was de op de pagina gestuit en had de omroep gebeld waarom er alleen een zwarte pagina verscheen?