Moord in hennepwoning Ossendrecht mogelijk gevolg ripdeal

rip

OSSENDRECHT – Het heeft er alle schijn van dat moord op een man in Ossendrecht, het gevolg is van een uit de hand gelopen beroving in het hennepcircuit. Getuigen hebben acht personen zien wegrennen bij de woning aan de Burgemeester van Gilshof, nadat daar dinsdagmorgen rond 1.30 uur schoten hadden geklonken. De politie trof even later behalve het slachtoffer ook een hennepplantage aan in het hoekhuis.

Een van de ramen van de woning was opengebroken, wat het vermoeden versterkt dat de dader(s) van plan waren stiekem binnen te komen, vermoedelijk om de hennep te stelen. De politie zegt uit te gaan van een moord die ‘hennepgerelateerd is’: „Al worden andere scenario’s niet uitgesloten.”

De acht personen die vluchtten zijn volgens de politie in de richting van de kerk gelopen, waar ze in meerdere wagens stapten en zijn weggereden. Op de parkeerplaats heeft de recherche dinsdagmorgen uitvoerig sporenonderzoek gedaan, waarbij meerdere (schoen)afdrukken zijn veiliggesteld.

Meerdere harde knallen
Buurvrouw Wioletta hoorde rond het tijdstip van de moord, meerdere harde knallen. „Ik dacht aan vuurwerk en hoorde ook mannenstemmen op straat. Die mensen schreeuwden niet, maar er werd wel hard gepraat.” Wijkbewoners gaan ervan uit dat de huurder het slachtoffer is van het misdrijf, die sinds drie jaar alleen in de woning woont, maar daar doet de politie nog geen mededelingen over. „De identiteit van de man moet nog worden vastgesteld”, zegt politiewoordvoerder Willem-Jan Uytdehage.

Ramen potdicht
Bewoners in de straat zeggen altijd het vermoeden te hebben gehad dat er hennep in de hoekwoning werd gekweekt. „De ramen en gordijnen waren altijd potdicht. Toen een tijdje terug alle huurwoningen in de straat werden gerenoveerd, mochten de aannemer daar niet binnenkomen. Soms rook ik ook een henneplucht bij de woning”, zegt een buurvrouw.

Vorige jaar hebben onbekenden volgens buren mogelijk al een poging gedaan om de hoekwoning binnen te dringen en een ripdeal te plegen. „Een buurvrouw zag toen midden in de nacht een paar mannen in de voor- en achtertuin rondscharrelen. Ze keken naar binnen en reden snel met gedoofde lichten weg toen ze in de gaten kregen dat ze ontdekt waren. Dat is wel verdacht”, zegt bewoonster Lilianne

Amper contact
Buren hebben naar hun zeggen amper contact met de huurder van de hoekwoning. Het is volgens hen een nette man ‘met een baardje en een mediterraan uiterlijk’. Niemand kent zijn naam of komt wel eens bij hem over de vloer. „Hij leeft heel teruggetrokken. Een vriendelijke groet op straat”, daar blijft het bij, zegt Miranda die een paar deuren verderop woont. „Hij leeft hier al drie jaar alleen, maar ik heb begrepen dat hij een vrouw en klein kindje heeft.”

De bewoners hebben er geen idee van of de man een baan heeft. „Hij rijdt in een dure Golf GTI, een zeldzame uitvoering. Bijna elke dag zagen we hem rond een uur of negen ’s morgens wegrijden. ’s Avonds en in het weekeinde stond de auto meestal buiten en was hij dus thuis”, vertellen achterburen.