Moskeeën in Arnhem en Nijmegen krijgen dreigbrief met hakenkruis

image-5763432

Verschillende moskeeën in Nederland, waaronder een moskee in Arnhem en Nijmegen, hebben de afgelopen dagen dreigbrieven ontvangen, waarop grote hakenkruizen zijn afgebeeld die refereren aan de jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. In Arnhem gaat het om de Türkiyem Moskee in Presikhaaf, zo bevestigt een woordvoerder van de moskee. De Al Moslimin-Moskee in Heseveld, heeft eveneens een brief ontvangen, zo bevestigt bestuurslid en woordvoerder Said Bouharrou.

Wij hopen dat de politie de daders van dit soort ernstige dreigementen opspoort en vervolgt

In de dreigbrieven wordt aan de moskeeën meegedeeld dat ‘zij binnenkort hoog bezoek krijgen, varkens’. De Raad van Moskeeën Nederland (RMMN) veroordeelt de walgelijke dreigbrieven en heeft aan de moskeeën gevraagd alert te zijn. Verschillende islamitische gebedshuizen hebben inmiddels aangifte gedaan.

Weggegooid
Een woordvoerder van de Arnhemse Türkiyem Moskee zegt de brief te hebben weggegooid. Er is geen aangifte gedaan.

Said Bouharrou van de Nijmeegse moskee Al Moslimin geeft aan dat dergelijke dreigbrieven helaas vaker voorkomen. Hij roept de politie en de politiek op in actie te komen om dit soort brieven een halt toe te roepen.

Grondrechten
Een woordvoerder van de RMMN zegt in reactie: “Wij hopen dat de politie de daders van dit soort ernstige dreigementen opspoort en vervolgt. Ook roepen wij de politiek op om meer aandacht te besteden aan beveiliging van de moskeeën. Het zou goed zijn als moskeebesturen zich gesteund en beschermd voelen in hun grondrechten door de overheid”, aldus een woordvoerder van de Raad.

Maatregelen
Said Igalla, woordvoerder van de Vereniging van Marokkaanse moskeeën Zuid Nederland, bevestigt dat de dreigbrief bij meerdere moskeeën is bezorgd. In Rotterdam gaat het om minimaal drie moskeeën. Igalla wil de namen niet noemen, maar volgens bronnen binnen de gemeenschap gaat het onder meer om de Othman Moskee in Crooswijk en de Essalam Moskee op Zuid. “Er wordt aangifte gedaan. En de politie heeft ons toegezegd dat ze extra maatregelen nemen.”

Ook de as-Soennah in Den Haag kreeg de brief. “Ik heb van tientallen moskeeën een melding hierover gekregen, die hadden hier allemaal mee te kampen”, zegt bestuursvoorzitter Abdelhamid Taheri van de as-Soennah. “Utrecht, Nijmegen, Rotterdam. We zijn een beetje verrast, we moeten nadenken hoe we dit gaan aanpakken.”

Zorgen
Enkele maanden geleden waren veel moskeeën ook al slachtoffer van een gecoördineerde actie, aldus Bouyafa. Volgens hem maken moskeebesturen zich in toenemende mate zorgen over de toon en frequentie van de dreigbrieven.