OM: Onvoorwaardelijk tbs en geen cel om moord oma Toni

media_xll_3617751

Het OM eist tbs met dwangverpleging tegen de 25-jarige Vino H. uit Arnhem. Hij stak elf maanden geleden volledig willekeurig de Amsterdamse Toni Heeremans-de Jong  (96) dood in de Amsterdamse Pijp, waar de geliefde ‘oma Toni’ al 78 jaar woonde. Hij ziet dat zelf als een ‘eenmalig incident om zijn vader een lesje te leren’ en wil gewoon weer naar school. Verslaggever Victor Schildkamp twittert vanuit de rechtszaal.

Ik rende naar haar en het gebeurde in een flits. Twee keer in haar hoofd, en twee keer in haar buik

De in Irak geboren Vino H. zocht op die 19de maart vorig jaar bewust een bejaarde of een kind, omdat hij bang was zelf gewond te raken. ,,Ik was bang dat mijn slachtoffer iets terug zou doen.” Wraak nemen op zijn vader, die hem jaren zou hebben mishandeld (zoals hij steeds verkondigde, ook tijdens de rechtszaak) durfde hij niet. Daarom zocht hij een kwetsbaar persoon.

Vino stak oma Toni vier keer. ,,Ik rende naar haar en het gebeurde in een flits. Twee keer in haar hoofd, en twee keer in haar buik. Iemand neersteken past niet bij mij, maar ik vond dat ik het moest doen. Ten opzichte van mijn vader is het het waard geweest”, zo probeerde hij uit te leggen het incident als iets eenmaligs te beschouwen. ,,Als ik vrij kom, wil ik gewoon weer naar school en aan mijn toekomst werken.”

Verzonnen
De officier van justitie vindt dat H. oma Toni met voorbedachte rade wilde vermoorden en dat niet deed uit een opwelling. Hij zou pas achteraf verzonnen hebben dat hij de oudere dame niet wilde doden. Ook speelt mee dat hij bewust een zwak iemand uitzocht.

H. maakte oma Toni zowel geestelijk als fysiek kapot, waardoor de daarvoor zo levenslustige vrouw na een paar weken vergeefs knokken ervoor koos eigenlijk niet meer wilde leven en enkele weken na haar ziekenhuisopname overleed. Het OM legt wel degelijk een verband tussen Vino’s aanval en haar dood, maar kan hem geen celstraf opleggen omdat Vino H. geheel ontoerekeningsvatbaar is.

Tanden
Deskundigen achten Vino schizofreen en volledige ontoerekeningsvatbaar. Zij adviseerden tbs met dwangverpleging ook omdat Vino zelf totaal niet inziet dat hij geestesziek is. Zo wilde hij tijdens de rechtszaak de rechter zijn tanden laten zien om te bewijzen dat ze vol gaten zitten. ,,Nee dank u,” zei de rechter snel. Ze vertelde dat Vino vaker z’n gebit laat zien om te bewijzen dat het vol gaten zit, maar dat nooit iemand een gaatje constateert. ,,Dat zit alleen maar in uw hoofd,” zei de rechter om Vino te overtuigen dat hij ziek is.

Oma Toni zei tijdens de aanval dat Vino moest stoppen, ‘want het deed pijn’. Ze wist ondanks de messteken op eigen kracht haar huis te bereiken en hulp in te schakelen. Ze leek goed te herstellen, maar overleed weken later tóch aan haar verwondingen. Ook speelde psychische problemen na de steekpartij een rol. Ze wilde volhouden voor haar familie, maar kon amper meer praten na de operaties en was voorheen zeer zelfstandig. Zo hoefde het voor haar niet meer.

Onze moeder is ons ontnomen, maar ook ons ouderlijk huis, ons honk. Dat is een heel grote leegte

Dochter van Oma Toni

Oma Toni. Inzet: Vino H. © AD/Privéfoto.

Top tot teen onder bloed
De dochters van oma Toni lazen tijdens de zitting een zeer emotionele slachtofferverklaring voor. ,,Ze lag van top tot teen onder het bloed. Het was een hel om mijn moeder zo veel pijn te zien lijden.”

,,Onze moeder is ons ontnomen, maar ook ons ouderlijk huis, ons honk. Dat is een heel grote leegte. En dat zonder enige aanleiding. Deze doorzetter kon niet meer. Dit heeft mijn moeder niet verdiend.”

Een tweede dochter van oma Toni noemt het onbegrijpelijk dat Vino haar neerstak, laf van achteren ook nog. ,,Hoe is het mogelijk? Waarom? En dan lees je dat de dader wraak wilde op zijn vader. Dat is een mokerslag. Iets waar ze niets mee te maken heeft. Onze lieve moeder zo verliezen is onverteerbaar en onvergeeflijk.”

Mes van de moord
Vino gaf zichzelf kort na zijn daad aan en betuigde spijt. Maar ook zei hij ‘opgelucht’ te zijn en dat hij het weer zou kunnen doen.

Hoe H. aan het mes kwam waarmee oma Toni is gestoken, wil hij niet kwijt. Ook is op zijn kleding en zijn handen geen bloed aangetroffen nadat hij zichzelf heeft aangegeven bij de politie.

Bij de plek waar oma Toni is neergestoken, is speeksel gevonden van een Georgische asielzoeker. Gevraagd aan H. of die er misschien ook iets mee te maken had, antwoordde hij dat hij deze man helemaal niet kende. Op de vraag of er misschien iemand anders betrokken was bij de aanval, ontkende H. ,,Ik was heel erg in de war, maar ik heb het wel gedaan.”

Mogelijk geen celstraf
Vino realiseert zich inmiddels wel dat zijn daad grote gevolgen heeft voor de rest van zijn leven. De relatie met zijn vader was en is zo slecht dat die hem niet bezoekt in de gevangenis. De enige die wel eens komt is zijn moeder. Vino’s ouders zijn lang geleden al gevlucht uit Irak, wat ook gevolgen kan hebben gehad voor Vino zelf. ,,De familie wil daar echter heel weinig over kwijt wat het voor zijn verdediging niet makkelijk maakt”, zegt Meijer.

De rechter doet op 7 maart uitspraak.

Oma Toni © Privéfoto.