Oplossing voor gedoogbeleid hennep komt even niet uit Den Haag

top 002

DORDRECHT – Het Nederlandse gedoogbeleid voor hennep is in alle opzichten compleet failliet. Maar wie verwacht dat de Tweede Kamer of de regering daar de komende kabinetsperiode iets aan gaat veranderen komt van een koude kermis thuis.

Die boodschap kregen ongeveer tachtig burgemeesters in Dordrecht van minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie. De burgemeesters waren bijeen om te praten over de aanpak van de hennepcriminaliteit.

Zo’n vergadering is geen overbodige luxe, zei de Bredase burgemeester Paul Depla. “De huidige gedoogpraktijk is ongeveer het slechtste van alles”, zegt hij.

De georganiseerde criminaliteit heeft de wietteelt in Nederland compleet onder controle. De miljoenen euro’s die de onderwereld daarmee verdient, worden steeds vaker geïnvesteerd in de ‘bovenwereld’. “We leggen de rode loper uit voor de georganiseerde misdaad, waarvan alle burgemeesters nu wel begrijpen dat het een veelkoppig monster is”, aldus Depla.

De Bredase burgemeester heeft meegewerkt aan een rapport over de gevolgen en de aanpak van het Nederlandse softdrugsbeleid. Zijn collega Arno Brok van Dordrecht leeft in de overtuiging dat de bijeenkomst van gisteren de laatste naïeve burgemeester nu ook wel over de streep heeft getrokken. “Er lopen in Nederland 200.000 mensen direct gevaar door de aanwezigheid van wietplantages. Elk jaar wordt er 200 miljoen euro illegale stroom afgetapt. Dat is evenveel als voor een stad als Den Haag”, zegt Brok.

De verzamelde burgemeesters riepen de minister op leiderschap te tonen en in gesprek te gaan met andere Europese landen. Want welke oplossing er ook wordt verzonnen, Nederland zit vast aan internationale verdragen.

Toch heeft Van der Steur zich gisteren niet laten verleiden tot een handreiking. “Van het parlement en de regering valt er deze kabinetsperiode niets te verwachten”, concludeerden de burgemeesters met een wat bezwaard gemoed.