Persvrijheidsfonds steunt blogger die dossier Holleeder publiceerde

 

hol

Blogger Sebastiaan Beens krijgt steun van het Persvrijheidsfonds in zijn zaak tegen de Nederlandse staat. Die verbood hem een link op zijn website te plaatsen naar de geheime dossiers in de strafzaak tegen Willem Holleeder.
De rechter oordeelde afgelopen april dat Beens de op zijn site geplaatste links naar de verklaringen van ‘topcrimineel’ Willem Holleeder en zijn zussen Sonja en Astrid moest weghalen. De blogger publiceerde de dossiers op zijn site nadat de rechter eerder had besloten dat website Vlinderscrime.nl die dossiers van de site moest halen.

Volgens het OM kan het onderzoek naar Holleeders betrokkenheid bij liquidaties ernstig in gevaar komen als potentiële getuigen voor hun verhoor op internet kunnen lezen wat er is verklaard. De rechter was het daarmee eens: Beens moest de link verwijderen en kreeg een publicatieverbod voor alle informatie uit het strafdossier.

Beens ging in beroep tegen deze uitspraak. Het Persvrijheidsfonds heeft besloten Beens te steunen ”omdat het zeer ruim geformuleerde publicatieverbod een beperking kan vormen op het uitoefenen van het vak van journalist”.