Vijf maanden cel voor ‘explosievenman’ Doesburg

SZ-BOS100_5-mini-luidspreker-bom-869x869

De man die vorig jaar in Doesburg een tas met mogelijk pijpbommen bij zich had, is veroordeeld tot vijf maanden cel. Volgens de rechter is hij schuldig aan bedreiging van zijn ex en haar moeder.

De straf valt een stuk lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie. Dat had 30 maanden cel geëist, onder meer voor het beramen van een bomaanslag. Maar dat laatste kan niet worden bewezen, vindt de rechter.

Ruzie

De 41-jarige Arnhemmer had al langer ruzie met zijn ex over hun zoon. Zo heeft hij gedreigd haar te vermoorden, terwijl hij een pistool tegen haar hoofd hield.

In juni vorig jaar stuurde de man een berichtje naar zijn voormalige schoonmoeder, waarin hij schreef dat ze de volgende dag niet bij haar dochter in de buurt moest zijn. “Ik ga morgen daarheen en het wordt oorlog.” De man had het ook over een bloedbad.

Pijpbommen

De Arnhemmer werd de volgende dag opgepakt in de buurt van het huis van zijn ex. Een politieauto reed hem klem toen hij probeerde te vluchten. De man gooide daarna snel een tas weg.

De politie vond buizen in de tas en vermoedde dat het om pijpbommen ging. De omgeving werd afgezet en de bewoners van tientallen huizen moesten binnen blijven.

Onderzoek

De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) heeft de tas tot ontploffing gebracht en de restanten zijn vervolgens onderzocht door het NFI. Doordat de EOD de tas heeft opgeblazen, heeft het NFI niet meer kunnen vaststellen wat voor stoffen er in de buizen zaten en of die gevaarlijk waren. De rechtbank heeft de Arnhemmer daarom vrijgesproken van het beramen van een bomaanslag.

De man is inmiddels weer op vrije voeten. Hij heeft zijn straf al ruim uitgezeten in voorarrest. bron nos