Vijf vragen over: Vaderdag

Dé dag waarop alles in het teken staat van vaders: Vaderdag. Iedere derde zondag van juni – in 2016 op de 19e – staat er maar één man centraal, maar wie heeft dat eigenlijk bedacht? En vinden papa’s zo’n speciale dag wel leuk?

Waar komt Vaderdag vandaan?

Een kerkgemeenschap in het Amerikaanse West-Virginia organiseerde in 1910 de allereerste Vaderdag. Ze eerden de vaders die datzelfde jaar om het leven kwamen tijdens een grote explosie in een mijn. Ruim een halve eeuw later, in 1972, tekende de toenmalige Amerikaanse president Richard Nixon een wet waarmee Vaderdag een officiële feestdag werd.

Waar ter wereld wordt vaderdag gevierd?

In ruim vijftig landen zetten kinderen hun vaders op Vaderdag in het zonnetje. Hoewel er in Nederland geen speciale gelegenheden worden georganiseerd, zijn andere landen een stuk fanatieker. In Duitsland worden speciale vaderdagwandelingen georganiseerd, met veel bier. In Rusland krijgen vaders die in het leger zitten een speciale optocht.

Wat doen vaders het liefst op Vaderdag?

Uit de Grote Vaderdag Enquete, gehouden vanwege de lancering van het nieuwe boek Papa, je snapt er ook helemaal niets van hè, blijkt dat de helft van de Nederlandse vaders het liefst iets leuks gaan doen met hun kinderen. Op nummer twee staat uitslapen (ruim twintig procent) en op drie staat ontbijt op bed met bijna zestien procent.

En welke cadeautjes krijgen vaders graag?

Met een stropdas voor papa hoeft de kroost niet aan te komen, blijkt uit hetzelfde onderzoek. De meeste vaders hebben er een hekel aan dat ze zo’n kledingstuk krijgen. Blijer maken kinderen hun papa’s met een zelfgemaakt knutselwerk, zegt ruim driekwart van de ondervraagde vaders.

Wat vinden al die vaders ervan, een dag waarop zij in het zonnetje worden gezet?

Eigenlijk vinden de meeste vaders het maar niks, zo’n dag in de belangstelling. Meer dan de helft van vindt Vaderdag maar stom en onzin, blijkt uit de enquete. Moeders, daarentegen, vinden het juist een goed initiatief. Maar, of ze Moederdag net zo leuk vinden voor zichzelf als Vaderdag voor anderen, blijft de vraag.pa