Vino H. wilde kind of bejaarde neersteken

oma-toni-amsterdam-96jarige-_0_0

Hij wilde iemand neersteken die zich niet kon verdedigen. Een bejaarde of kind, het maakte Vino H. niets uit. Hij vond de weerloze, 96-jarige oma Toni uit Amsterdam. De Arnhemmer heeft zojuist in de rechtbank opnieuw toegegeven dat hij de bejaarde vrouw heeft neergestoken. Hij was erg in de war, zei hij.

Vino H. vertelde dat hij de bejaarde vrouw op 19 maart aanviel toen zij achter haar rollator liep in de Govert Flinckstraat in de Amsterdamse wijk De Pijp. Hij had haar een minuut of twee gevolgd voordat hij toesloeg. Hij wilde een goed moment kiezen, zodat hij zelf geen gevaar liep.

Meerder keren gestoken
De vrouw, die de bijnaam oma Toni had, werd meerdere keren in haar buik gestoken. Ook werd ze geslagen. De vrouw wist op eigen kracht naar huis te komen en belde de politie. Ze belandde op de intensive care. Op 11 april overleed ze in het ziekenhuis.

De vrouw heeft de politie nog kunnen vertellen wat haar was aangedaan. De dader had een verwilderde blik in zijn ogen, zei de vrouw.

Kalm
Volgens deskundigen is hij schizofreen. In de rechtbank zat de verdachte er kalm bij. Hij gaf toe, net als in de verhoren door de politie, dat hij de vrouw op 19 maart had neergestoken. Maar hij zei zelf ook dat hij ‘die dag in de war was’.  Hij was namelijk erg boos op zijn vader. Daarom ging hij van zijn woonplaats Arnhem naar Amsterdam, vertelde hij: “Ik moest die dag iets gaan doen.”

H. zei dat hij elke dag door zijn vader mishandeld werd. Dat zou ook in Amsterdam zijn gebeurd, voor hem reden om er die dag voor te kiezen naar de hoofdstad te gaan. Het slachtoffer was min of meer willekeurig gekozen. Hij had oma Toni niet vooraf al op het oog. De man zocht een weerloos iemand, want hij was bang dat hij anders zelf neergestoken zou worden.

Oude dame neersteken
De rechter wilde weten waarom hij wraak op zijn vader nam ‘door een oude dame op straat neer te steken’. H. had daar geen duidelijk antwoord op. “Omdat mijn vader me heel wat heeft aangedaan”, zei hij.

H. ‘moest het doen’, zegt hij. Maar nu heeft hij spijt: “Dat had ik nooit moeten doen, zomaar iemand neersteken.”

Moord
Het gaat om moord, zegt het Openbaar Ministerie. Volgens de officier van justitie blijkt uit een voorlopig sectierapport dat haar verwondingen en daaropvolgende operaties uiteindelijk hebben geleid tot haar dood. ​

Vino H. hoort later vandaag de strafeis van het OM. Verslaggever Geert Gordijn is aanwezig in de rechtbank. Volg de zaak via zijn tweets:  bron RTL Nieuws