’Abdeslam heeft intelligentie van een lege asbak’

asBRUSSEL – “Salah Abdeslam heeft de intelligentie van een lege asbak. Er zit niets in.” Dat zegt zijn Belgische advocaat Sven Mary woensdag in een interview met de Franse krant Libération. “Hij is een klein boefje uit Molenbeek”, zei Mary op de dag van de uitlevering van Abdeslam aan Frankrijk.

Mary, die overweegt te stoppen met de verdediging van Abdeslam, sprak zijn cliënt enkele keren in de gevangenis. “Hij is meer een volger dan een leider.

Volgens Mary is Abdeslam geen fanatieke moslimfundamentalist, maar eerder iemand die hoort bij de videogame-generatie. “Abdeslam staat eerder apathisch tegenover religie. Toen ik hem vroeg of hij de Koran had gelezen, antwoordde hij dat hij online een samenvatting had gevonden. Voor een simpele ziel is dat perfect. Zo’n samenvatting is het absolute maximum van wat hij kan begrijpen. ”

Nadat bekend werd dat Mary de verdediging van Abdeslam op zich nam, werd hij meermaals fysiek en verbaal bedreigd. In Frankrijk neemt de Franse advocaat Frank Berton de verdediging van Abdeslam voor zijn rekening.