Abdeslam verzet zich tegen zijn uitlevering aan Frankrijk

Terreurverdachte werkt alleen mee aan verhoor in Belgie

Salah Abdeslamovergebracht naar de gebouwen van de Brusselse federale gerechtelijke politie © afp.

Salah Abdeslam verzet zich tegen zijn uitlevering aan Frankrijk. Dat meldt zijn advocaat Sven Mary zaterdag. De in België wonende Fransman is zaterdag in de Belgische hoofdstad Brussel voorgeleid aan de onderzoeksrechter. Hij is in staat van beschuldiging gesteld voor onder andere terroristische moorden. De rechter bepaalde dat hij langer kan worden vastgehouden.

© anp.

Volgens de advocaat van Abdeslam werkt zijn cliënt wel mee aan de verhoren die plaatsvinden in België. Ook geeft hij toe dat hij op 13 november in Parijs was. De advocaat wil verder slechts nog kwijt dat zijn cliënt als gevolg van zijn verwonding bij zijn arrestatie op bed ligt.

De Franse president François Hollande kondigde vrijdag aan dat Frankrijk snel zal vragen om uitlevering van Abdeslam.

Behalve Abdeslam arresteerde de politie vrijdag vier anderen. Een van hen, Amine Choukri, is zaterdag ook voorgeleid en in staat van beschuldiging gesteld vanwege terroristische moorden.

Amine Choukri
Zaterdagmiddag, rond 14.45 uur, is uit het gebouw van de Brusselse federale gerechtelijke politie een ambulance vertrokken, vergezeld door een omvangrijke politie-escorte.

Waarschijnlijk zat Amine Choukri in de ambulance. Hij wordt gezien als de handlanger van Abdeslam. Hij is vermoedelijk overgebracht naar de gevangenis van Brugge. Choukri werd samen met Abdeslam aangehouden. Over zijn echte identiteit is nog niets bekend. Choukri is niet zijn echte naam) is nog niets bekend. Hij had een vals Syrisch paspoort en een valse Belgische identiteitskaart op zak.

Lees ook