Belgen dumpen omstreden rapper om ‘slettenlied’ WK

De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) verbreekt de samenwerking met de omstreden rapper Damso. De Belgische artiest was gevraagd om het WK-lied voor de Rode Duivels te schrijven, maar kreeg vervolgens veel kritiek toen bleek dat Human bomvol seksistische leuzen zat.

 

,,Het gaat over bitches en sletten, hij vindt vrouwen alleen goed als neukgerief”, stelde een woordvoerder van de Vrouwenraad eerder deze week op NPO Radio 1. De raad eiste publiekelijk dat de voetbalbond de handen van de rapper af zou trekken.

,,De controverse van de afgelopen dagen staat haaks op alles waarvoor we als KBVB willen staan en het leidt de aandacht af van alle waarden die we hoog in het vaandel dragen”, stelt de bond nu in een verklaring.

Respect

De organisatie biedt ook excuses aan aan iedereen die zich beledigd voelt dat de rapper in eerste instantie was gevraagd. ,,De KBVB vertegenwoordigt alle geledingen binnen de samenleving: mannen, vrouwen, jongeren en senioren, autochtoon en allochtoon. Voetbal moet mensen inspireren en verbinden en saamhorigheid en verbondenheid uitstralen. Ook respect, integriteit en anti-discriminatie zijn voor ons de hoogste prioriteit.”

De Belgische-Congolese Damso had het nummer Human al geschreven en opgenomen, maar de track was nog niet gepresenteerd. Het besluit van de KBVB betekent dat het Belgische nationale elftal voor het komende WK geen lied krijgt.

Al toen Damso in 2016 doorbrak in Frankrijk kreeg hij vragen over het vele gebruik van ‘hoer’ en ‘slet’ in zijn teksten. ,,Wie mij een vrouwenhater noemt, is lui. Die mensen doen geen moeite om mij te begrijpen”, reageerde hij toen.

© EPA