Belgische crimineel die op Most Wanted-lijst stond geeft zich aan bij politie

 

De Most Wanted-lijst van Europol is één naam armer geworden. Een Belgische crimineel heeft zich aangegeven bij de politie, waardoor zijn naam van de lijst gehaald werd. Hij stond op de lijst voor zijn betrokkenheid bij grootschalige internationale drugshandel, bevestigt de federale politie aan onze redactie.

De Europese politiedienst Europol houdt op het internet een Most Wanted-lijst bij met al dan niet veroordeelde criminelen en verdachten van misdrijven. Op die lijst prijkt nu één naam minder: die van Artur N., een 38-jarige Belg die op 26 november 2014 door een Brusselse rechtbank veroordeeld werd tot vijftien jaar cel wegens “leiderschap van een criminele organisatie en internationale drugshandel”.

De veroordeling kwam er nadat de speurders een jaar eerder meer dan dertig huiszoekingen hadden verricht (in binnen- en buitenland) in het kader van een onderzoek naar een internationale drugsbende. In België werden onder meer professionele laboratoria aangetroffen in Vilvoorde en Chimay en werd ruim 1,5 ton MDMA in beslag genomen. Hoewel de agenten dertien verdachten wisten op te pakken, kon N. ontkomen. Sindsdien was hij spoorloos, maar daar is nu verandering in gekomen.

Zichzelf aangegeven

“Hij heeft zichzelf aangegeven bij de lokale politie in ons land”, bevestigt de federale politie. “Hij stond op de Belgische Most Wanted-lijst.”

Postkaart

Europol en de federale politie hadden afgelopen zomer een nieuwe campagne gelanceerd. Een grappig uitziende, in de vorm van een zomers postkaartje met daarop Manneke Pis en een pak frieten. Gericht aan N., die werd veroordeeld maar al die tijd spoorloos gebleven was.

“Beste A. Belgische frieten zijn de beste en we weten dat je ze mist. Kom terug om van een portie te genieten. We hebben nog een leuke verrassing in petto”, stond erop te lezen, in de hoop dat er tips zouden binnenkomen. Het is niet bekend of dat kaartje de man heeft overtuigd, maar in ieder geval heeft hij zich maandagvoormiddag aangegeven bij de federale gerechtelijke politie in Asse.