Belgische farmabazen voor de rechter om levering aan drugsbaron

baas

Zeven topfiguren uit de Belgische farmaceutische industrie moeten zich voor de strafrechter verantwoorden omdat ze geneesmiddelen zouden geleverd hebben aan een Mexicaanse drugsbaron. Dat heeft de raadkamer beslist.

De zeven farmabonzen worden ervan verdacht dat ze in 2007 en 2008 tientallen partijen met pillen hebben geleverd aan de Mexicaanse drugsbaron Ezio Figueroa Vazquez. De geleverde pillen bevatten efedrine. Op zich is dat ongevaarlijk, maar die stof kan ook gebruikt worden om crystal meth te maken, wel een gevaarlijke drug. En dat heeft Vazquez ook gedaan.

Met de Belgische grondstoffen zou hij 70 miljoen doses of 3.000 kilogram crystal meth hebben kunnen maken. Die drugs hebben een straatwaarde van 90.000 euro per kilo, dus mogelijk werd er voor 270 miljoen euro aan drugs gemaakt op basis van de Belgische grondstoffen.

De verdachte farmaceuten ontkennen de leveringen niet, maar ze beweren dat ze de eindbestemming van hun geneesmiddelen niet kenden. Volgens het federaal parket tonen mailverkeer en afgetapte telefoongesprekken echter aan dat de drie bedrijven, o.a. uit Brussel en Dadizele, wel wisten waar ze mee bezig waren.