Belgische voyeur (41) ontmaskerd omdat hij filmpjes wiste

Vrouwen blijken ook in België niet veilig voor gluurders. Door gisteren in allerijl zijn sporen te wissen, liep voyeur Mike D.B. daar tegen de lamp. De politie was volop een andere verdachte aan het ondervragen, toen de 41-jarige IT’er en amateur-DJ uit Zwijnaarde inlogde om zijn filmpjes en zijn account te wissen.

Mike D.B. (41) is naast jeugdcoach ook DJ, al probeerde hij gisteren zelfs dat te ontkennen door alle accounts op sociale media te verwijderen.

Mike D.B. (41) is naast jeugdcoach ook DJ, al probeerde hij gisteren zelfs dat te ontkennen door alle accounts op sociale media te verwijderen. © Privéfoto

Een vrouw die bespied wordt terwijl ze naar het toilet gaat in een zwembad. Een winkelende dame die onder haar rok gefilmd wordt. Twee collega’s die hetzelfde meemaken. Het zijn slechts enkele voorbeelden van de slachtoffers die de voyeur met gebruikersnaam ‘dgreedb’ maakte naast de beelden die hij in de sporthal van de Hogeschool Gent schoot, waar minstens tien vrouwen werden gefilmd.

Al die beelden deelde hij volgens de Belgische krant Het Laatste Nieuws tussen september 2016 en februari 2018 op een internetforum, waar ze bekeken werden door de ruim 170.000 andere gebruikers. De dader voorzag de filmpjes vaak van vernederende opmerkingen. In de begeleidende teksten legde hij ook uit hoe hij te werk gegaan was. ,,Vandaag alleen op het werk met onze sexy secretaresse. Twee camera’s staan klaar om alles goed in beeld te brengen. Eentje zit bevestigd onder het bureau. Enjoy!”

Crush

Zondag vielen de Gentse agenten binnen bij een 22-jarige jongeman die frequent traint in de sporthal. Op dat ogenblik wees alles in zijn richting: hij kent de vier geïdentificeerde slachtoffers en één van hen herinnert zich dat hij haar ooit zijn ‘crush’ noemde. Die exacte woordkeuze gebruikt de voyeur ook in zijn twee montages van haar.

De verdachte werd opgepakt en uitgebreid verhoord over het werk van ‘dgreedb’, maar de twintiger claimde niets af te weten van het bewuste forum voor voyeurs. Terwijl dat verhoor liep en de jongeman overgebracht werd naar de cel waar hij de nacht zou doorbrengen, kregen de speurders nieuwe info binnen over een tweede mogelijke dader: Mike D.B. uit Zwijnaarde. De 41-jarige IT’er is in zijn vrije tijd DJ én jongerencoach in dezelfde sportclub als de vier geïdentificeerde slachtoffers.

4 minuten

Mike D.B. Voyeur

Mike D.B. Voyeur © Privéfoto

Gisterochtend werd het account opnieuw geactiveerd op het bewuste forum. De voyeur logde in om 7.36 uur en wiste in 4 minuten tijd alle resterende beeldmateriaal van het internet – iets wat hij zaterdag al gedaan had met de filmpjes uit de sporthal. Diezelfde middag, om 13.26 uur, logde hij een laatste keer in om zijn account volledig uit het zoeksysteem van de website te halen. Twee kapitale vergissingen, zo blijkt.

Op het ogenblik dat de agenten de informatie ontvingen dat ‘dgreedb’ nog actief was, schakelden ze een versnelling hoger in hun onderzoek naar Mike D.B.. ,,Want de eerste verdachte die in de cel zat, kon onmogelijk nog toegang hebben tot het internet”, vertelt een bron dicht bij het onderzoek. ,,Op dat ogenblik wisten we dat die jongen ofwel onschuldig was of dat beide verdachten samen perverse filmpjes op het internet verspreidden.”

Al 10 jaar actief

Dat hun privacy geschonden zal worden door tienduizenden mannen, windt me het meest op

Mike D.B.

Kort daarna vielen de speurders binnen in het apparment van Mike D.B. in Zwijnaarde en bij zijn ouders in Sint-Amandsberg, maar daar werd hij niet aangetroffen. Uiteindelijk werd D.B. op een derde locatie in de boeien geslagen. Inmiddels had de politie al bijkomend bewijsmateriaal verzameld in zijn appartement, dat samen met een fototoestel werd meegenomen voor verder onderzoek.

Tijdens zijn verhoor gisteravond werd D.B. een eerste keer geconfronteerd met tal van elementen die erop wijzen dat hij sinds april 2008 ‘dgreedb’ is, de man die schrijft de privacy van vrouwen die hij kent keer op keer te schenden door zijn filmpjes online te plaatsen. De gluurder gaf zelf aan dat hij al jaren lid is van een vechtsportclub en dat hij vrouwen filmde vanaf een DJ-tafel. De schuilnaam kan bovendien gelezen worden als ‘d-greed-b’, waarbij de d en b overeenstemmen met de initialen van de opgepakte IT’er en ‘greed’ staat voor ‘hebzucht’.

De voyeur legt op een pagina op het forum ‘Ninja Voyeur’ uit wat hem drijft. ,,Het internet staat vol met porno, maar een nietsvermoedend meisje is zoveel meer waard. Zeker als je haar zelf kan filmen en nog meer als je haar kent. Ook al nemen we hier allemaal enorme risico’s, zelfs dat is niet genoeg, want we moeten dit ook nog delen met duizenden anderen. Zo wordt haar privacy keer op keer geschonden, maar net dat windt mij het meeste op.”

Minderjarige slachtoffers

De onderzoeksrechter liet gisteren de eerste verdachte vrij. ,,Het bewijsmateriaal tegen hem werd weerlegd en er zijn geen redenen meer om hem aan te houden”, aldus het parket.

Mike D.B. riskeert een celstraf van 6 maanden tot 5 jaar, maar als het slachtoffer jonger dan 16 jaar oud is, kan de straf oplopen tot 15 jaar cel. Al vier vrouwen hebben klacht ingediend, maar het is niet duidelijk of er minderjarige slachtoffers zijn. ,,De politie zet ook alles in het werk om eventuele andere slachtoffers te identificeren”, zegt het parket.