Chauffeur onder invloed van alcohol, cannabis, cocaïne én amfetamines

Chauffeur onder invloed van alcohol, cannabis, cocaïne én amfetamines
Archiefbeeld.Foto: RR

 

MECHELEN – De lokale politie Mechelen-Willebroek voerde vrijdag overdag alcoholcontroles en controles op drugs in het verkeer uit op R6, in Oscar Van Kesbeeckstraat en Oude Antwerpsebaan in Mechelen. In totaal werden 273 ademtests afgenomen.

Vier bestuurders testten positief: één wegens strafbare alcoholopname in het verkeer, twee wegens drugs in het verkeer en één wegens strafbare alcoholopname én drugs in het verkeer tegelijkertijd.

Drie rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen:

De eerste bestuurder was geen drager van zijn veiligheidsgordel en vertoonde duidelijke uiterlijke tekens van drugsgebruik. Hij weigerde een speekseltest af te leggen. Hierop heeft de wetgever zware straffen voorzien. Een dokter werd gevorderd voor afname van een bloedproef, maar ook dit werd geweigerd door betrokkene. Tevens is hij een beginnend bestuurder: hij is nog geen twee jaar houder van zijn rijbewijs categorie B.

Plankgas

De tweede bestuurder gaf in de Oude Antwerpsebaan bij het opmerken van de controle, plankgas. Bij achtervolging bleek dat betrokkene de snelheid van zijn voertuig opvoerde tot 70 km/u in de geldende zone 30. Bij interceptie bleek dat hij slechts houder is van een voorlopig rijbewijs categorie B, beperkte duur, model 36 maanden.

Er zat geen verplichte begeleider in het voertuig en er hing geen L-teken zichtbaar aan de achterruit. Maar de hoofdreden van zijn wegvluchten werd al snel duidelijk: de betrokkene testte positief voor cocaïne en cannabis.

De derde bestuurder had 1,3 gram pro mille alcohol in zijn bloed. Bovendien reed hij onder invloed van cocaïne, cannabis en amfetamines.

Een bestuurder moest zijn rijbewijs inleveren voor 6 uur.

Twee bestuurders legden een negatieve speekseltest af in het kader van drugs in het verkeer.

De alcoholcontroles en controles op drugs in het verkeer van de lokale politie Mechelen-Willebroek werden uitgevoerd in het kader van de BOB-zomercampagne en van het verkeersactieplan.