Colombia pakt tientallen leden van grote bende op

jody_bernalDe

In Colombia zijn minstens 39 leden van de Clan Usuga, de belangrijkste bende in het land, opgepakt. Dat hebben de autoriteiten donderdag gemeld.

In Madrid werd eind 2014 ook een dealer van de Usuga clan gearresteerd © epa.

,,De afgelopen 48 uur werden 39 arrestaties uitgevoerd binnen deze organisatie”, aldus president Juan Manuel Santos. ,,We gaan deze criminele bende van Clan Usuga oprollen.

 De arrestaties vonden plaats tijdens een dertigtal operaties in negen regio’s in Colombia, waarbij ook ’29 vuurwapens, 55 granaten en talloze explosieven’ in beslag werden genomen, zei minister van Defensie Luis Carlos Villegas. Volgens de speurders hebben enkele van de gearresteerde bendeleden ‘geld aangeboden om politieagenten te doden in de regio van Uraba’. Lokale media melden dat ook de leider van de bende, ‘el negro Andrés’, werd gearresteerd.

Openbare leven stilgelegd 
De ‘gewapende staking’ die Clan Usuga vorige week uitriep, resulteerde in de dood van zes personen, onder wie twee politieagenten en een militair, en het stilleggen van het openbare leven in een tiental dorpen in het noordwesten van het land. Dat was voor Colombia aanleiding om de operatie te starten.

Volgens de autoriteiten is de bende verantwoordelijk voor de uitvoer van tonnen cocaïne naar Centraal-Amerika en de Verenigde Staten. Volgens de Verenigde Naties produceerde Colombia in 2014 zo’n 442 ton cocaïne.

Los Urabeños
De Clan Usuga, die ook Los Urabeños wordt genoemd omdat ze vooral actief is in de regio van Uraba, komt voort uit de massale demobilisatie van extreemrechtse paramilitaire milities tussen 2003 en 2006, onder het regime van Alvaro Uribe. 

Volgens analyses zijn rechtse criminele bendes als deze de volgende zware bedreiging voor de veiligheid in het land, als de regering een vredesakkoord bereikt met de extreemlinkse guerillastrijders van FARC.