Criminelen in Antwerpen worden steeds jonger

14ANTWERPEN – 

Jongeren beginnen in Antwerpen steeds vroeger aan een criminele carrière. Ongeveer 10% van alle gearresteerde daders was minderjarig. De helft van hen was zelfs jonger dan 16 jaar.

Dat blijkt uit de officiële politiecijfers van 2015, die Vlaams Belang-kopstuk en gemeenteraadslid Filip Dewinter heeft opgevraagd bij burgemeester Bart De Wever (N-VA).

De feiten die deze piepjonge criminelen plegen, kunnen bezwaarlijk als ‘kleine criminaliteit’ bestempeld worden. De minderjarigen duiken veelvuldig op in de statistieken van gewapende overvallen, diefstallen met geweld, woninginbraken, handtasroven en drugsmisdrijven. “Wat opvalt is dat -16-jarigen hoog ‘scoren’ bij de diefstallen met geweld. In 2015 ging het om maar liefst 42 gevatte daders van 16 jaar of jongeren. Het aandeel in de woninginbraken is bij de -16-jarigen nog beperkt tot vier daders, maar eens de 16 jaar gepasseerd, gaan die cijfers de hoogte in.”

“Vooral vreemdelingen”

Een ander stokpaardje van de VB-kopman is de vreemdelingencriminaliteit. “Ook die blijft zorgwekkend hoog in 2015”, zegt Dewinter. “43% van alle misdrijven in Antwerpen zijn gepleegd door buitenlanders.”