Dertig jongeren achter uitbraak gevangenis Casablanca

25
Nu de rust in de Oukacha-gevangenis is weergekeerd komen steeds meer details vrij over hoe het zover heeft kunnen komen.
Volgens Assabah heeft de uitbraakpoging zwakheden getoond in het gevangenissysteem, waar de algemene veiligheidsnormen faalden. De krant weet ook dat dertig jeugdige gedetineerden achter de grootste ontsnappingspoging uit de Marokkaanse geschiedenis zaten. Tegelijkertijd zouden zij hun leven niet zeker zijn als speciale commando’s niet snel ingrepen.

ad by streamads

Er was namelijk brand gesticht en er ontstond veel rook. De gedetineerden zijn jonger dan twintig jaar en verbleven op dezelfde afdeling. Het onderzoek verloopt moeizaam omdat camera’s in de gevangenis niet goed werkten, zegt de bron. Hierin hadden ook de uitbrekers een aandeel omdat ze alle computers en elektronische hulpmiddelen vernietigden tijdens de uitbraak. 

De gevangenisautoriteit DGAPR meldt dat er dertien gewonden zijn gevallen, waaronder een jongen met verwondingen in de borststreek. Het gerucht ging dat deze door een kogel werd veroorzaakt maar dat blijkt niet waar te zijn. Hij werd door prikkeldraad gegrepen terwijl hij probeerde te ontsnappen. Dertig jongeren worden onderzocht en mogelijk vervolgd voor hun aandeel terwijl 120 anderen worden meegenomen als medeverdachten die tijdens de uitbraak eveneens een aandeel hadden. 

Volgens de krant stonden de 900 jeugdige gevangenen onder toezicht van slechts vijf bewakers. ‘Dit moedigde de uitbraak aan’, stelt de schrijver van het nieuwsartikel.