Dieven verlaten als laatste brandende stad in Canada

Politie in Canada zorgt voor de beveiliging van het getroffen gebied © afp.

UPDATE Ondanks een bevel van de autoriteiten bevinden zich nog steeds mensen in de brandende Canadese stad Fort McMurray, in de provincie Alberta. De politie speurt in de verlaten stad en treft nog steeds mensen aan die zich hebben verborgen, inwoners maar ook dieven voor wie de uitgestorven stad een paradijs is.

De Canadese omroep CBC meldde dat er ook vrijdag weer een complete familie werd gevonden, ouders en drie kinderen, die zich had verstopt. Tegen de politie vertelde ze dat ze vond dat ze geen gevaar zouden lopen. Vlak daarna werden een oude man en zijn hond die zich hadden verschanst, gevonden. Inmiddels hebben de circa 80.000 inwoners na het gebod daartoe de stadverlaten. Ter vergelijking, in Nederland telt het Overijsselse Hengelo ongeveer 80.000 inwoners.

Schade
In Fort McMurray zijn al drie woonwijken aan de vlammen ten prooi gevallen. De oorzaak van de brand is nog niet zeker. Het vuur is ontstaan in een bosgebied bij de stad. De oliewinning vlakbij Fort McMurray is stilgelegd. Experts schatten de schade door het vuur op omgerekend 6 miljard euro.

Het gevaar is nog niet geweken. In tegendeel, de autoriteiten vrezen dat de vlammenzee dit weekeinde nog in omvang zal verdubbelen. Op vrijdag besloeg het vuur al een gebied van 1000 vierkante kilometer. Op zondag en maandag is er een kans op regen.