Doden bij explosie in winkelstraat Istanbul

12

ISTANBUL – UPDATE 12.56 UUR: Bij een zelfmoordaanslag in de Turkse stad Istanbul zijn zaterdag zeker vijf doden, waaronder de aanslagpleger, en tientallen gewonden gevallen. Volgens de Turkse minister van Volksgezondheid gaat het om 36 gewonden, onder wie 12 buitenlanders. Zeven gewonden zijn er slecht aan toe. Het is niet bekend of er Nederlanders onder de slachtoffers zijn.


Een achtergelaten kinderwagen staat nog in de straat waar de aanslag is gepleegd.

Een achtergelaten kinderwagen staat nog in de straat waar de aanslag is gepleegd.
Foto: REUTERS

De Turkse politie doet onderzoek.

De Turkse politie doet onderzoek.
Foto: AFP

Onder de gewonden zijn in elk geval drie Israëliërs. Dat hebben de lokale autoriteiten meegedeeld. Zij ontkennen geruchten als zouden op andere plekken in de stad ook aanslagen hebben plaatsgevonden.

In het nauw

De politie in Istanbul heeft voorkomen dat meer mensen het slachtoffer van de aanslag zijn geworden. Zij kreeg de terrorist in het oog en dreven hem in het nauw. Daarop blies de man zich ,,uit angst” op een relatief rustige plek in het winkelgebied op, aldus een woordvoerder van de lokale autoriteiten. De aanslag kostte vijf mensen het leven, 36 mensen raakten gewond.

Volgens de woordvoerder heeft een eerste onderzoek uitgewezen dat de terroristische Koerdische PKK verantwoordelijk voor de aanslag is. Hij lichtte zijn mededeling niet nader toe. Wel werd meegedeeld dat de Turken drie PKK-extremisten aan de grens met Syrië hebben opgepakt. Dit drietal zou van plan zijn geweest aanslagen te plegen.

Sociale media blokkade

Direct na de aanslag werden de sociale media Twitter enFacebook door de overheid geblokkeerd. Het is nog niet duidelijk wat daarvoor de reden is.

De explosie vond plaats in de bekende winkelstraat Istiklal, in het centrum van de stad. Deze straat is een brede boulevard waar veel toeristen gaan winkelen. Ook zijn er consulaten, restaurants en cafés in de straat gevestigd. De explosie vond plaats niet ver van een plek waar veel politievoertuigen worden geparkeerd.

Afgesloten

Het gebied rond de aanslagplek is geheel afgesloten door de politie. Alleen ambulances en forensische experts worden toegelaten.

Twee bomaanslagen in de Turkse hoofdstad Ankara kostten onlangs aan respectievelijk 37 en 29 mensen het leven. Beide aanslagen werden opgeëist door een extremistische Koerdische splinterpartij.