Duffelaar smokkelt vijftien Vietnamezen in koeltrailer

Duffelaar smokkelt vijftien Vietnamezen in koeltrailer
 

Dirk V.L. (50) uit Duffel is vrijdag voor de correctionele rechtbank van Antwerpen verschenen omdat hij vijftien Vietnamese vluchtelingen van Noord-Frankrijk naar Heist-op-den-Berg smokkelde. Van daaruit zou de Ier Lee R. (22) hen verder naar Groot-Brittannië vervoeren, maar de politie kwam tussen. De procureur vorderde acht jaar cel voor de Duffelaar en zeven jaar voor de Ier, alsook 60.000 euro boete voor beiden.

Een getuige verwittigde op 8 april 2016 de politie nadat hij op een industrieterrein in Heist-op-den-Berg gezien had hoe mensen vanuit een bestelwagen werden overgeladen in een vrachtwagen. Hij noteerde de nummerplaten van de voertuigen. De politie hield even later de vrachtwagen tegen en trof in de koeltrailer vijftien Vietnamezen aan, onder wie ook minderjarigen.

Chauffeur Lee R. ging meteen tot bekentenissen over. Hij was door iemand in een benzinestation aangesproken om vluchtelingen naar Groot-Brittannië te brengen. Hij zou 1.000 euro per gesmokkelde persoon krijgen.

Dirk V.L., die de bestelwagen bestuurde, beweerde aanvankelijk dat hij kippen was gaan leveren in Wervik. De Vietnamezen zouden plots uit de struiken zijn gekomen en hem om een lift naar Heist-op-den-Berg hebben gesmeekt.

Volgens de wetsdokter had het transport in de koeltrailer dodelijk kunnen eindigen voor de vluchtelingen. Het openbaar ministerie tilde daar zwaar aan en vorderde effectieve celstraffen. De verdediging pleitte voor een straf met uitstel.

Vonnis op 11 augustus.