Duitser geeft gul voor vluchtelingen

duis

Duitsers gaven het afgelopen jaar een recordbedrag uit aan liefdadigheid. Aan goede doelen werd 5,5 miljard euro gegeven. Dat is twaalf procent meer dan het jaar daarvoor. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerd onderzoek van het Duitse onderzoeksbureau GfK.

Van het totale bedrag ging 500 miljoen naar humanitaire hulp. Giften voor de zware aardbeving in Nepal en de vluchtelingencrisis hebben volgens het onderzoeksbureau een grote bijdrage geleverd aan het record.

Duitsland speelt een belangrijke rol in het vluchtelingendebat. Het land krijgt verreweg het meeste aantal vluchtelingen van Europa op zich af. In Duitsland zijn volgens de Beierse minister van Sociale Zaken Emilia Müller in 2015 in totaal één miljoen vluchtelingen geregistreerd. Bondskanselier Angela Merkel besloot in september om de Duitse grenzen open te houden voor vluchtelingen. Ze meent dat de grens op humanitaire gronden niet kan worden gesloten, maar hamert wel op maatregelen aan de buitengrenzen. Ook wil ze de oorzaak van de vluchtelingenstroom aanpakken.