Extreemrechtse hooligans verstoren herdenking Brussel

hol

De Belgische premier Charles Michel heeft verbolgen gereageerd op de komst van de hooligans naar het Beursplein.

“Het is zeer ongepast dat betogers de bezinning aan de Beurs verbreken. Ik veroordeel deze ontsporingen met klem”, zei de regeringsleider.

Ondanks dat de Belgische overheid had gevraagd om geen grote bijeenkomsten in Brussel te houden, waren vandaag toch honderden mensen naar het plein gekomen. Toen een groep voetbalhooligans het plein opkwam en extreemrechtse leuzen begon te scanderen, greep de politie in. Om de groep terug te dringen werd een waterkanon gebruikt.

Provoceren
De Brusselse burgemeester Yvan Mayeur is woedend: “Ik ben verontwaardigd door wat er is gebeurd. Ik stel vast dat dit soort crapuul (gespuis red.) onze mensen komt provoceren tijdens hun rouw.” Op het Beursplein ligt een zee aan bloemen om de slachtoffers van de aanslagen van dinsdag te herdenken.

Mayeur is ook boos op de federale overheid, die dit in zijn ogen had kunnen voorkomen. “We werden gisteren al gewaarschuwd, en ik stel vast dat er niets ondernomen is om hun komst naar Brussel te voorkomen”, citeert de VRT hem. “Ik wil in ieder geval een reactie van de federale regering op wat hier is voorgevallen.”

Gespannen sfeer
Verslaggever Pim Sedee stond op het Beursplein toen de Mobiele Eenheid ingreep. Volgens hem hing er een gespannen sfeer. Één van de hooligans die Pim Sedee sprak, zei dat de groep bestond uit harde kernen van verschillende voetbalploegen in België. Ze waren naar het plein gekomen om de ‘cultuur van Europa’ te verdedigen.

Andere bezoekers op het plein reageerden geschokt op het extreemrechts getinte protest. “Ik vind het gewoon gruwelijk”, zei een vrouw. “Zoiets kun je toch niet maken?”