Frans dorpje overspoeld door mysterieus ondergoed

Het anders zo rustige dorpje Poligny is plotsklaps beroemd in Frankrijk. De afgelopen twee weken duiken namelijk in het straatbeeld waslijnen vol met ondergoed op. Slipjes, boxershorts, oma’s onderbroeken of pikante strings: het hangt allemaal uit te waaien over straten en pleinen. En niemand lijkt te weten waarom.

 

De onderbroeken werden voor het eerst op 5 februari gespot in het dorpje met 4.000 inwoners in de gemeente van het Franse departement Jura. Tot dat moment waren de grote ‘publiekstrekkers’ van het dorpje het Sint-Claraklooster, de collegiale Sint-Hippolytus of – met wat goede wil – de Onze-Lieve-Vrouw van Mouthier-le-Vieillard. Maar nu zijn er die dekselse onderbroeken.

,,Tot dusver heeft niemand de actie ‘opgeëist'”, klinkt het bij het gemeentebestuur. Vermoed wordt dat het onderbroekenoffensief te maken heeft met de komst van Center Parcs. Deze keten van vakantieparken heeft naar verluidt plannen om zich te vestigen in de bossen rond Poligny.

Vuile was

Het gerucht gaat dat de vergunning voor het vakantiepark niet volgens het boekje zou  zijn toegekend en dat sommigen dat willen aanklagen door de ‘vuile was’ van het gemeentebestuur buiten te hangen. In het gemeentehuis wordt deze bewering echter afgedaan als ‘onderbroekenlol’.