Franse rechtbank: kapper ‘flikker’ noemen mag

flikker

Een uitspraak van een Parijse arbeidsrechtbank heeft tot nogal wat verontwaardiging geleid. De rechtbank concludeerde dat een kapper een ,,vuile flikker” noemen geen homofobe belediging is, omdat in de kapperswereld inderdaad veel homoseksuelen werkzaam zijn. Dat meldt Metronews.fr.

In de homogemeenschap is verbolgen gereageerd. Niet alleen op de uitspraak, maar juist ook op de uitleg.

VEEL HOMO’S

De uitspraak werd gedaan tijdens een rechtszaak rond het ontslag van een kapper in Parijs. De man werd vorig jaar de laan uitgestuurd, omdat hij niet op zijn werk verscheen omdat hij ziek was. De baas stuurde per ongeluk een bericht naar de werknemer die niet voor hem bestemd was: „Ik ga niet verder met hem. Ik heb geen goed gevoel bij die gast. Hij is een vuile flikker,” stond erin.

De ontslagen kapper besloot de man voor de rechter te slepen. Hij stelde dat op basis van de sms kon worden geconcludeerd dat er een homofoob motief was om hem te ontslaan. De rechtbank oordeelde echter anders.

Vooral de uitleg van de rechtbank stuitte de homogemeenschap in Frankrijk tegen de borst: ,,Als we het in de context van het kappersberoep plaatsen, concludeert de raad dat de term ‘flikker’ niet als homofobe belediging moet worden gezien, omdat kapsalons regelmatig homoseksuelen in dienst nemen, voornamelijke bij vrouwelijke kapsters, en dat blijkt juist helemaal geen probleem.”

IN BEROEP

De Franse minister van arbeid Myrian El Khomri noemde de uitspraak vrijdag ,,schandalig” en ,,schokkend”. Inmiddels is duidelijk dat het slachtoffer tegen de uitspraak in beroep zal gaan.