Geen beroep voor man met 241 jaar celstraf: vrijlating pas mogelijk bij 112

Een man die in 1996 een celstraf van 241 jaar kreeg voor een beroving die hij op zestienjarige leeftijd pleegde, heeft bot gevangen bij het Amerikaanse hooggerechtshof. Het hof weigerde volgens Amerikaanse media de cassatie in behandeling te nemen.

 

Gevangene Bobby Bostic komt pas op 112-jarige leeftijd in aanmerking voor vervroegde vrijlating. Hij had het hof gevraagd de uitspraak tegen het licht te houden. Uit jurisprudentie zou zijn gebleken dat minderjarige criminelen alleen levenslang kunnen krijgen als ze een moord hebben gepleegd.

Bostic beroofde in 1995 met een vriend een groep mensen die kerstcadeaus naar een hulpbehoevend gezin brachten. Twee slachtoffers liepen schotwonden op. Vervolgens ontvoerden en beroofde het duo een vrouw. Ze lieten haar later gaan en gebruikten het buitgemaakte geld om wiet te kopen.

Niet levenslang

Het Amerikaans Hooggerechtshof verwierp gisteren het verzoek van Bostic en bevestigt daarmee de zware veroordeling die de man als 16-jarige kreeg.  Waarom de zaak niet in behandeling wordt genomen, zei het hof niet. Reden zou kunnen zijn dat Bostic weliswaar een zware straf heeft, maar niet letterlijk tot levenslang is veroordeeld.

De rechter die Bostic destijds veroordeelde, deed dat op basis van 18 afzonderlijke overvallen. De zaken werden niet als één delict gezien, waardoor de straf zo hoog uitkwam. Magistraat Evelyn Baker heeft in het verleden zelf aangegeven dat ze de straf onevenredig hoog vindt