Gehandicapte man vastgeketend aan stoel in Australische gevangenis

De 17-jarige Dylan Voller wordt met zijn polsen, enkels en nek vastgebonden aan een stoel.
De 17-jarige Dylan Voller wordt met zijn polsen, enkels en nek vastgebonden aan een stoel. © EPA

Slechts een week nadat een schandaal over mishandelingen in een Australische jeugdinstelling aan het licht kwam, blijkt opnieuw een man meerdere keren te zijn vastgeketend aan een stoel in een gevangenis.

Malcolm Morton (L).
Malcolm Morton (L). © ABC News

Het gaat om Malcolm Morton (25 jaar), een zwaar gehandicapte man die vastzit in een gevangenis in Alice Springs wegens de moord op zijn oom. Sinds 2012 zou hij zeventien keer zijn vastgebonden, verklaart zijn voogd Patrick McGee aan ABC News. 

‘Omdat Malcom lange tijd in zijn cel doorbrengt, kan hij vaak gefrustreerd, boos of verveeld worden’, zegt zijn voogd tegen de Australische nieuwszender. ‘Ook slaat hij zijn hoofd tegen de tralies of celwanden, en dat doet hij voor lange tijd op een gewelddadige manier.’

‘Gevangenismedewerkers zijn vaak niet in staat hem te kalmeren. Daarom wordt hij vastgebonden aan een stoel. Meestal krijgt hij ook een kalmeermiddel ingespoten en laten ze hem zitten tot hij weer rustig is’, aldus McGee.

‘Barbaars en pijnlijk’

De Australische mensenrechtencommissie laat weten zeker tien vergelijkbare klachten te hebben ontvangen. Volgens Gillian Triggs, voorzitter van de commissie, is de regering al jaren op de hoogte, maar ‘wast het zijn handen in onschuld’.

McGee heeft de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties  gevraagd om de kwestie te onderzoeken. ‘Het gebruik van de stoel is barbaars, pijnlijk en heeft geen positief effect’, aldus McGee.

Martelbeelden Dylan Voller

Dylan Voller.
Dylan Voller. © Still van YouTube

De onthulling volgt nadat vorige weekvideobeelden opdoken uit een jeugdgevangenis waarop te zien is hoe de 17-jarige Dylan Voller met een kap op zijn hoofd wordt vastgeketend aan een stoel.

De opnames waren gemaakt tussen 2010 en 2014 in het Don Dale-jeugddetentiecentrum in Darwin, de hoofdstad van het Noordelijk Territorium in Australië. Voller moest twee uur lang blijven zitten met zijn polsen, enkels en nek vastgebonden aan een rolstoel, met om zijn hoofd een witte kap. Het incident deed denken aan de gruwelijke beelden die in 2004 naar buiten kwamen uit de Iraakse gevangenis Abu Ghraib. 

Rapporten over misstanden in de jeugdgevangenissen verdwenen in een bureaula. De Australische premier Malcolm Turnbull liet vorige week weten ‘diep geschokt en ontzet’ te zijn door de beelden. De instelling is inmiddels gesloten.