Grote zoekactie naar vermiste Nederlanders in Noorwegen

8

Een groep van dertien Nederlanders wordt al uren vermist in een lawinegebied in Noorwegen. De groep zou door onbekende oorzaak in nood zijn gekomen. Het Rode Kruis is in samenwerking met de politie een reddingsactie gestart.

De Noorse reddingsbrigade kreeg vanmorgen rond 08.00 uur een noodoproep vanuit de plaats Grotli in Oppland. Het laatste contact was volgens Iris van Deinse van het Rode Kruis om 08.30 uur. “Daarna is er nog wel rond 10.30 uur een soort bevestiging van de locatie gekomen.”

De groep Nederlanders is volgens de politie tussen de 25 en 40 jaar oud. Ze zijn aan het wandelen in Grotli, een populair bergachtig gebied voor wandelaars.

De Nederlanders waren sinds 21 februari bezig met een trektocht van hut naar hut. “De Noorse autoriteiten hebbben wel een vermoeden naar welke hut ze op weg waren”, vertelt correspondent Rolien Créton. “Ze hebben contact met een Nederlandse contactpersoon die meer weet over hun reis.”

Volgens Van Deinse proberen de Noorse Rode Kruis-collega’s met man en macht de Nederlanders te vinden. “Een deel van het team is gaan lopen en een deel is op sneeuwscooters gaan rijden.”

Slecht weer

Volgens het Rode Kruis is het gebied door slecht weer op dit moment moeilijk te bereiken. Een reddingshelikopter die bij de Nederlanders probeerde te komen, moest terugkeren.

De hulpdiensten weten niet wat er aan de hand is. Het gebied heeft een slechte dekking van het mobiele telefoonnetwerk. Het Rode Kruis is inmiddels met honden en 25 vrijwilligers onderweg om de Nederlanders te zoeken.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat er 13 Nederlanders worden vermist en zegt dat het in contact staat met de Noorse autoriteiten.