Honden doodgeschoten tijdens doorzoeking huis Satudarah-oprichter

De politie heeft gisteren in het Duitse Alstätte het huis van Satudarah-oprichter Michel B. (52) doorzocht. Er werd niemand aangehouden, wel zijn er twee honden doodgeschoten.

 

Een groep Duitse en Nederlandse politieagenten heeft gisterochtend de villa van de gezochte Satudarah-oprichter Michel B. in Alstätte doorzocht. Daarbij is B. niet aangetroffen en zijn ook geen aanhoudingen verricht. Wel zijn er door de politie twee honden doodgeschoten. De dieren zijn vervolgens door een kadaveropruimdienst meegenomen.

‘Krankzinnig’

© Rupert Joemann.

Advocate Karin Blonk benadrukt dat B. geen media-aandacht zoekt, maar dat ze reageert omdat de actie volgens haar ‘te krankzinnig voor woorden’ is. ,,Een hond lag ziek bij een schutting en deed niets, maar werd van ongeveer 20 centimeter afstand door zijn kop geschoten. De andere zat achter een hek en liep dus niet los. Laf, zinloos en wreed.”

Volgens advocate Blonk is er ook ongeveer twintig keer op een deur en raam geschoten. ,,Terwijl binnen een vrouw en drie kleine kinderen lagen te slapen. Ze zijn daarna onder schot gehouden.” De advocate gaat de betrokken officier van justitie om opheldering vragen.

Lopend onderzoek

De doorzoeking aan de Gronauerstrasse is uitgevoerd na een rechtshulpverzoek van het Nederlandse OM aan de Duitse collega’s. ,,Het maakt onderdeel uit van een lopend onderzoek naar motorclub Satudarah”, zegt voorlichter Wim de Bruin van het Openbaar Ministerie. In dat onderzoek werd eind september ook al een pand in Enschede doorzocht, maar B. werd niet gevonden.

Gisteren is in de woning volgens De Bruin vooral administratie in beslag genomen. ,,Voornamelijk papieren documenten.” Op vragen over de doodgeschoten honden wilde hij enkele uren later niet reageren. ,,Daarvoor moet je bij de Duitse politie zijn.” Daar was gisteren aan het einde van de middag geen woordvoerder meer bereikbaar, waardoor niet duidelijk is waarom de dieren zijn gedood.

Het maakt onderdeel uit van een lopend onderzoek naar motorclub Satudarah

OM-woordvoerder Wim de Bruin

Chapter Eastside

B. is een van de vier oprichters van Satudarah en gaf jarenlang de leiding aan het Enschedese chapter Eastside van de motorclub. Vorige maand kwam hij in het nieuws nadat het OM hem op de Nationale Opsporingslijst plaatste, omdat hij verdacht wordt van het leidinggeven aan een criminele organisatie. In het programma Opsporing Verzocht werd onder meer een recente foto van B. getoond, waarna zijn advocate reageerde dat B.’s leven daardoor in gevaar werd gebracht. De politie had haar twee keer laten weten dat haar cliënt ‘op een dodenlijst’ zou staan en toonde toch zijn foto. Het liquideren van B. zou ‘aanzienlijk gemakkelijker’ zijn geworden nu er veel persoonlijke informatie over hem is verspreid.

Justitie hoopt met haar onderzoek genoeg bewijsmateriaal te verzamelen om de omstreden motorclub Satudarah te laten verbieden. Daarvoor moet de rechter de club bestempelen als criminele organisatie.