IS in het Nederlands: ‘Brussel was slechts een voorproefje’

3

In een nieuwe video heeft terreurorganisatie Islamitische Staat voor de tweede keer de aanslagen in Brussel opgeëist. Dat melden verschillende Belgische media in de nacht van zaterdag op zondag. Op de beelden is onder meer de Antwerpse Syriëganger Hicham Chaib te zien.

Eerst wordt in het Frans gemeld dat de aanslagen in Brussel slechts een waarschuwing waren. Het filmpje toont daarna de executie van een gevangene. Vervolgens komt Chaib in beeld.

,,Dit is een boodschap aan de Belgische bevolking en regering”, zegt Chaib in het Nederlands in het filmpje. ,,Aan heel Europa, heel de wereld en heel de coalitie die IS bestrijdt. Jullie die ons elke dag bombarderen. Heeft het jullie iets opgeleverd?”

Volgens Chaib heeft het niets opgeleverd. ,,Want jullie zijn maar blijven verdergaan met jullie strijd tegen de islam en de moslims. Daarom wil ik zeggen dat de aanvallen in Brussel enkel en alleen de oogst is die jullie hebben gezaaid met jullie eigen handen.” 

Dreigingsniveau
Ook verwijst hij naar de verhoging van het dreigingsniveau naar 4 in Brussel. ,,Jullie leven bang. Al jullie grenzen zijn afgesloten. Jullie dreigingsniveau is gestegen naar het maximum, naar vier. Jullie leven vernederd en bang. Hebben we jullie niet gewaarschuwd? De lessen van Parijs hebben blijkbaar niks opgeleverd.” Aan het einde van de video executeert Chaib een geknielde gevangene met twee schoten.

De voortvluchtige Chaib (34) was één van de leidende figuren binnen de terroristische groep Sharia4Belgium. Oorspronkelijk was hij de lijfwacht en rechterhand van de oprichter van Sharia4Belgium, Fouad Belkacem. Vrijdag verscheen ook al een video van IS, waarin de terreurgroep een oproep deed aan de Belgische kijker om van hun politieke leiders te eisen dat ze hun vliegtuigen en militairen terugtrekken uit het Midden-Oosten. Ook daarin was Chaib te zien. Al werd hij in de film aangeduid als Abu Mujahid al-Baljiki