IS verkoopt seksslavinnen via Whatsapp

7 juli 2016 om 10:04 door Sophie Moerman
IS verkoopt seksslavinnen via Whatsapp

Videostill

Advertenties voor seksslavinnen, geplaatst tussen die voor huisdieren en wapens. IS vindt steeds weer nieuwe manieren om vrouwen en meisjes voor veel geld door te verkopen en gebruikt nu zelfs Whatsapp voor de vrouwenhandel.

„Maagd, 12 jaar oud, heel mooi. Haar prijs staat nu op 12.500 dollar en dat bedrag zal alleen maar stijgen”, zo luidt een van de ijskoude advertenties die de terreurorganisatie deelt via de app Telegram en Whatsapp. De berichten, die vergrendeld worden gestuurd, werd door een Jezidische activist aan persbureau AP gegeven. Zowel de vrouw als de dochters van de activist zijn in handen van IS.

ONTSNAPPEN

Vrouwenhandel is aan de orde van de dag in het IS-regime. Naar schatting worden er 3000 vrouwen als seksslavinnen gehouden en nu de terreurorganisatie steeds meer grondgebied verliest, versterkt het de controle op de vaak jonge vrouwen. Zo worden ze allemaal op de foto gezet en in databases geregistreerd, zodat ze niet zomaar kunnen ontsnappen.

EINDELIJK VRIJ

Videostill

Toch lukte het de 18-jarige Lamiya Aji Bashar wel te ontsnappen, na vier eerdere pogingen. Ze vertelt aan New York Daily News hoe ze weg kon komen en voor haar leven moest rennen toen strijders haar achtervolgden. Tijdens haar vlucht ontplofte er een landmijn die haar aan een oog blind maakte en twee andere meisjes doodde.

„Uiteindelijk is het me gelukt, godzijdank, eindelijk ben ik weg van die ongelovigen”, vertelt ze. „Zelfs als ik aan twee ogen blind zou zijn was het me waard, ik ben eindelijk vrij”. Lamiya is een Jezidische, een groep gelovigen die door IS als onmenselijk wordt gezien.

BABY’S

Naast jonge vrouwen en meisjes worden er volgens NY Daily News zelfs baby’s doorverkocht. Zo werd er ook een advertentie gevonden voor een moeder, die met haar 3-jarige dochter en 7 maanden oude baby werd verkocht voor omgerekend 3340 euro.

Whatsapp heeft geschokt gereageerd op het nieuws dat de app hiervoor wordt gebruikt. „We hebben een zero tolerance beleid en zullen gebruikers meteen verwijderen als ze onze regels overtreden”, aldus een woordvoerder. Whatsapp raadt mensen aan verdachte berichten altijd te rapporteren.