Laura wordt Qatar uitgezet

De Nederlandse Laura, die in Qatar in de gevangenis zat omdat ze zou zijn verkracht, heeft een voorwaardelijke straf gekregen. Ze wordt Qatar uitgezet. Dit heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd. De man die ze als dader aanwees, krijgt 140 zweepslagen.

Ik hoor het nieuws net. Ik ben zo blij. Ik huil, ik lach. Ze is veroordeeld, maar ze komt wel naar huis

Laura’s moeder

Moeder van Laura

Moeder van Laura © pri

: ‘Goed dat  binnenkort naar huis kan. Opgelucht. We blijven ons inzetten voor alle Nederlandse gedetineerden wereldwijd.’

 

 

Laura is door de rechtbank in Doha schuldig bevonden aan seks buiten het huwelijk en heeft een jaar voorwaardelijke celstraf gekregen. Ze hoeft deze straf echter niet uit te zitten, zolang ze de de komende drie jaar geen strafbare feiten pleegt in Qatar.

De man die Laura als vermoedelijke dader aanwees, Omar Abdullah Al-Hassan, is schuldig bevonden aan seksuele activiteiten buiten het huwelijk en het drinken van alcohol. De rechter heeft niet gesproken over verkrachting. Hem wacht 140 zweepslagen, maar geen cel. 

Zijn straf is zwaarder omdat hij moslim is en de rechter daar bij Laura niet zeker van is. Zelf stelde ze een paar jaar geleden wel dat ze tot moslim was bekeerd. In haar paspoort draagt de Utrechtse ook een hoofddoek.

Moeder
Laura’s moeder kan thuis in Odijk haar geluk niet op. ,,Ik hoor het nieuws net. Ik ben zo blij. Ik huil, ik lach. Ze is veroordeeld, maar ze komt wel naar huis. Ik weet even niet waar ik ’t zoeken moet. Dit hebben we zo gehoopt, dat ze gewoon daar weg kan. Ik hoop dat ik haar vandaag nog kan spreken.”

Wanneer Laura naar Nederland komt, is onduidelijk. ,,Ik weet niet precies hoe of wanneer ze naar huis komt, maar ik ben zó opgelucht”, aldus een zeer emotionele moeder.

Verkrachting
De Utrechtse Laura zat al enkele maanden vast in Qatar. Laura werd op 14 maart gearresteerd, nadat ze aangifte van verkrachting had gedaan. De Syriër zou haar hebben gedrogeerd en zich daarna in een appartement aan haar hebben vergrepen. Ook hij zit vast.

Er zijn twijfels over Laura’s verhaal, die haar vakantie in Qatar voor familie en vrienden had verzwegen. Bovendien was Laura in Qatar met een vriendin die op sekssites is herkend als prostituee. Deze vriendin, Lisa, bevestigt dat aan deze krant: ,,Dat weet toch iedereen. Verder wil ik niet met de media praten.”

Prostituee
Laura zou vrijwillig seks met de man hebben gehad en daarna ruzie hebben gekregen. De moeder van Laura denkt dat haar dochter erin is geluisd. Lisa heeft zaterdagavond aan de moeder van Laura toegegeven als prostituee te werken. ,,Ik kreeg haar eindelijk aan de lijn en ik vroeg: wat doe je voor werk? Na aandringen zei ze: ik ben prostituee”, vertelt Laura’s moeder Marian. ,,Als dat waar is, is dat niet goed voor Laura.”