Man na 27 jaar vrijgelaten uit gevangenis omdat getuigen logen

De Amerikaan Anthony H. Sanborn Jr. (45) is vrijgelaten uit de gevangenis, waar hij een celstraf uitzat van 70 jaar voor de moord op zijn vriendin. Het Openbaar Ministerie bood de man uit Maine een deal aan, nadat twee van de drie kroongetuigen in de zaak 27 jaar na zijn opsluiting hadden bekend te hebben gelogen in hun getuigenis.

 

Sanborn was 16 jaar toen de moord werd gepleegd. Het lichaam van zijn vriendin Jessica Briggs werd in de vroege ochtend van 24 mei 1989 gevonden in de Portland Harbour. Ze was doodgestoken en de politie ging ervan uit dat ze was vermoord aan het einde van Maine State Pier, waar toen een droogdok was.

Al snel kwam haar vriendje in het vizier als verdachte en in 1993 werd hij schuldig bevonden aan moord en veroordeeld tot 70 jaar cel. Dat gebeurde op basis van drie getuigenissen. De enige ooggetuige in de zaak, Hope Cady, bekende in april van dit jaar al dat ze gelogen had, en nu gaf ook een tweede getuige, Glenn Brown, toe dat hij niet de waarheid had verteld.

Blind

Hope Cady was 13 op het moment van de moord en woonde op straat nadat ze thuis was weggelopen. Toen Sanborn was opgepakt, stapte ze naar de politie en vertelde ze hoe ze had gezien dat hij samen met een groepje anderen – onder wie de vrouw met wie hij intussen getrouwd is – Jessica had omsingeld en neergestoken. Dat, terwijl ze wettelijk blind was verklaard en de moord gebeurde aan het einde van een slecht verlichte pier. In april bekende ze dat de politie haar had gedicteerd wat ze moest zeggen en gedreigd had haar anders in de cel te gooien. Dinsdag bevestigde ze dat nog eens.

Ook Glenn Brown (47) getuigde toen dat hij loog. Hij was destijds 19 jaar en werkte samen met Jessica in een restaurant. Ze trokken op met een groepje vrienden, waartoe ook Sanborn behoorde. Brown verklaarde na de feiten dat hij Sanborn de avond van de moord had zien rondlopen met een mes, op zoek naar Jessica. Brown had al een strafblad en bekende afgelopen dinsdag dat ook hij bang was dat hij door de politie in de cel zou worden gegooid als hij niet tegen Sanborn getuigde.

De derde getuige, Gerard Rossi, was een veertiger op het moment van de moord en deelde een woning met Sanborn. Hij getuigde dat de verdachte hem tot drie keer toe had gezegd dat hij Jessica zou ombrengen. Rossi is intussen overleden, maar vorige maand verklaarde ene Crystal Call dat hij had gelogen omdat de politie bewijs had dat hij haar had verkracht toen ze 14 of 15 was.

View image on Twitter

View image on Twitter

Wreed

Na de zitting over de zaak deze week bood de openbare aanklager Sanborn plots een deal aan. Als hij geen pogingen meer zou ondernemen om te bewijzen dat hij onschuldig was – iets wat hij sinds zijn aanhouding heeft gedaan – zouden ze hem vrijlaten. Ook het argument dat hij pas 16 was toen hij veroordeeld werd, speelde mee in de beslissing.

Volgens zijn advocaten was dat ‘ongewoon en wreed’ en sindsdien oordeelde het Amerikaanse Hooggerechtshof al dat minderjarigen niet op dezelfde manier veroordeeld mogen worden als volwassenen. Voor alle duidelijkheid: Sanborn zou niet worden vrijgepleit van de misdaad. Maar de tijd die hij intussen heeft gezeten zou voldoende straf zijn, zo klonk het.

Tranen

Hij kan dan misschien weer op vrije voeten zijn, maar hij is nog altijd veroordeeld voor wat hij heeft gedaan

Sanborn besloot de deal te accepteren, uit angst dat hij opnieuw veroordeeld zou worden als er een nieuw proces zou komen. Want zijn geloof in het gerecht is hij intussen kwijt. De man huilde toen hij woensdag te horen kreeg dat hij de gevangenis voorgoed mocht verlaten.

Het Openbaar Ministerie verklaarde na het proces dat ze nog altijd overtuigd is dat Sanborn schuldig is aan de moord. ,,Zijn veroordeling was rechtvaardig en correct”, stelt het OM. ,,Maar dat is ook de huidige afwikkeling van de zaak. Ook voor de familie van het slachtoffer.”

Die kan zich daarin vinden. Susan Briggs, de moeder van Jessica, verklaarde dat ze er nooit aan heeft getwijfeld dat Sanborn de dader is. ,,Ik ben blij dat hij niet is vrijgepleit. Hij kan dan misschien weer op vrije voeten zijn, maar hij is nog altijd veroordeeld voor wat hij heeft gedaan.”