ME-veegt plein brussel leeg

brussel

Op het Beursplein in Brussel is de politie in actie gekomen nadat een groep van enkele honderden extreemrechtse hooligans naar het plein was toegekomen en onder andere leuzen scandeerde tegen IS en tegen asielzoekers.

De politie en de ME hebben twee waterkanonnen ingezet en voerden charges uit om het plein leeg te maken. De hooligans zijn van het plein afgejaagd en richting het station gedreven, melden Belgische media.

Eerder vandaag hadden honderden mensen zich verzameld op het plein om de aanslagen van dinsdag te herdenken. De samenkomst begon vredig, maar de sfeer sloeg om toen de hooligans arriveerden.

De spanning tussen de hooligans en de mensen die eerder al naar het plein kwamen om te herdenken, liep snel op. “Ze schelden elkaar uit en er wordt met onder andere blikjes bier gegooid”, aldus correspondent Joris van Poppel.

Gisteren werd de Mars tegen de Angst op verzoek van de autoriteiten afgelast omdat er niet voldoende politiemensen konden worden vrijgemaakt om de manifestatie te beschermen. De politie heeft de handen al vol aan de terreurbestrijding.

Zeer ongepast

Volgens Belgische media kwamen de hooligans bij elkaar in de Brusselse gemeente Vilvoorde om daar de trein te nemen naar het Beursplein. De burgemeester van die stad was op de hoogte van de plannen, maar besloot om niet in te grijpen. “Dat zou de onrust alleen maar hebben vergroot”, schrijft De Morgen.

Knack.be schrijft dat de burgemeester van Brussel verontwaardigd is over de gang van zaken: “We werden gisteren al gewaarschuwd voor hun komst, en ik stel vast dat er niets ondernomen is om hun komst naar Brussel te voorkomen. Ik wil in ieder geval een reactie van de federale regering op wat hier is voorgevallen,” zegt Yvan Mayeur, burgemeester van Brussel.

Premier Michel heeft ook verontrust gereageerd op de ongeregeldheden. “Ik vraag om respect op een moment dat het hele land rouwt. Het is zeer ongepast dat betogers nu de bezinning aan de Beurs in Brussel verbreken. Mensen komen er samen om troost te vinden. Ik veroordeel deze ontsporingen met klem.”