Miljoenen sneltests voor Britten om corona op te sporen

Corona wordt opgespoord met een druppeltje bloed, net als bij suikerpatiënten.Beeld © AFP

Met een prik in de vingers, zoals een diabetespatiënt zijn suikerspiegel controleert, zo moeten miljoenen Britten snel getest kunnen worden op het coronavirus. De Britse regering zegt miljoenen van deze sneltests te hebben besteld. Ze zouden al op zeer korte termijn voor het grote publiek beschikbaar zijn.

Het zou een ‘gamechanger’ moeten worden in de strijd tegen het coronavirus. De test toont aan of zich antistoffen in het lichaam bevinden. Als dat het geval is, zou dat betekenen dat mensen weer aan het werk kunnen.

Niet besmettelijk meer

In principe word je na een virusinfectie dankzij de antistoffen niet nog een keer ziek. Ook kun je, als je weer helemaal beter bent, anderen niet meer besmetten. Al benadrukt het RIVM dat we nog lang niet alles weten van het huidige coronavirus.

De Britten zeggen inmiddels 3,5 miljoen tests te hebben besteld en ook vandaag is er een nieuwe order geplaatst. In een laboratorium in Oxford wordt op dit moment bekeken of ze voldoen aan de eisen. Aan het eind van de week moet er meer duidelijkheid zijn.

Apotheek

De test zou bijvoorbeeld bij een apotheek uitgevoerd kunnen worden. De sneltest is bedoeld voor het grote publiek en zou gratis of tegen kostprijs beschikbaar moeten komen.