Namen van zeker drie treiteraars al bekend bij PSV

13

PSV heeft vijf supporters in beeld die in Madrid bedelaars hebben vernederd. Van drie personen zijn de namen bekend, meldt algemeen directeur Toon Gerbrands. Onder hen is ook degene die voor de ogen van een bedelaar een biljet van 5 euro verbrandde.

We behoren bij de Europese Unie en met al het materiaal dat we hebben opgestuurd is Nederland verplicht mee te werken en ons de identiteit van deze personen te verschaffen

Germán Rodríguez, hoofdcommissaris

PSV gaat met de betrokkenen zo spoedig mogelijk in gesprek en neemt daarna eventueel maatregelen. Een stadionverbod is een van de sancties die de club kan opleggen. Daarnaast werken PSV en het Openbaar Ministerie mee aan eventuele rechtshulpverzoeken vanuit Spanje.

De afgelopen dagen nam de wereld met afschuw kennis van het sarren van bedelaars door een groep PSV-supporters. De Spaanse justitie maakte gisteren bekend dat ze juridische stappen overweegt tegen de Nederlandse ‘treiteraars’, nu het Openbaar Ministerie officieel een onderzoek heeft geopend. ,,We behoren bij de Europese Unie en met al het materiaal dat we hebben opgestuurd is Nederland verplicht mee te werken en ons de identiteit van deze personen te verschaffen,” zei gisteren de hoofdcommissaris van Madrid, Germán Rodríguez

het videomateriaal is aan de politie ter beschikking gesteld door particulieren die op het Plaza Mayor waren toen de incidenten zich afspeelden. Ook een tv-station verstrekte beelden.

Misdrijf
De directeur van de Spaanse nationale politie, Ignacio Cosidó, verklaarde gisteren dat de gebeurtenissen niet alleen ‘te betreuren’ zijn, maar ook dat ze ‘als een delict kunnen worden beschouwd waarvoor deze mensen verantwoording moeten afleggen.’ 

Wat voor misdrijf dan wordt bedoeld, is nog niet duidelijk. Cosidó voegde eraan toe dat ‘onze tolerantie in Spanje groter blijkt te zijn dan die in westerse landen waarvan we dachten dat ze vooruitstrevender waren.
PSV-directeur Toon Gerbrands vindt dat een beperkt deel van de 3800-koppige aanhang in Spanje de club grote schade heeft berokkend en dat PSV er alles aan moet doen om het vertrouwen in de toekomst terug te winnen.

Trainer Phillip Cocu laat zich in soortgelijke bewoordingen uit. ,,Een groot deel van de supporters heeft er een mooi feest van gemaakt. Het is heel jammer en zuur dat enkele supporters gedrag hebben vertoond dat niet bij de club past.”Ook het Nederlandse kabinet heeft geen goed woord over voor het gedrag van de PSV-supporters. Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) ‘schaamde zich kapot’ toen hij de beelden van de PSV-supporters zag. Hij zegt te willen afwachten wat het onderzoek van de Spaanse autoriteiten oplevert.


Kleine groep
Al gaat het om een kleine groep, na de eerdere vernielingen door Feyenoordfans in Rome – ze vernielden vorig jaar februari onder meer een beroemde oude fontein in de binnenstad – staan Nederlandse voetbalsupporters er in het buitenland volgens Asscher gekleurd op. ,,Buitengewoon gênant,” stelt de vicepremier. ,,Je wilt gewoon niet dat je land wordt geassocieerd met dit soort beelden.”

Minister Edith Schippers, die in het kabinet over sport gaat, is het met Asscher eens. Ze benadrukt dat hulpverzoeken van het Spaanse Openbaar Ministerie aan Nederland zullen worden ingewilligd. ,,Hier moet echt gevolg aan worden gegeven. Als we daarbij kunnen helpen, lijkt me dat aan de orde.”

Rechtshulp
Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) weigert de beelden, waarop te zien is dat bedelende zigeuners worden vernederd door supporters, juridisch te duiden. Van der Steur wil wel iets kwijt over het onderzoek: ,,Binnen Europa hebben we heel goede afspraken over wederzijdse rechtshulp, dus ook met Spanje.” Hij wil niet zeggen of Nederland al is benaderd met officiële verzoeken.

Premier Mark Rutte heeft tegenover zijn Spaanse collega Rajoy in Brussel zijn afschuw uitgesproken over het gedrag van de supporters.