Nederlandse crimineel duikt op in Panama Papers

Een anti-drugseenheid in Panama is bezig met de vernieting van cocaïne. © afp.

Een Nederlands-Peruaanse drugshandelaar is opgedoken in de Panama Papers. Ment Floor Dijkhuizen Cáceres exporteerde als eigenaar van landbouwbedrijven in totaal duizenden kilo’s cocaïne naar Rotterdam en Spanje. De winst werd via  Panama in de legale economie gepompt.

Dat schrijft het Peruaanse Ojo Publico, dat is aangesloten bij de journalisten die de Panama Papers onthulden. Ook Dijkhuizen was klant bij het in opspraak geraakte Mossack Fonseca. De drugsboer bezat via Panama vier offshore-bedrijven, waar de winst van de drugshandel werd omgezet in legale bedrijven in Peru. 

Imperium
De politie in Peru denkt dat Dijkhuizen met zijn imperium 89 miljoen euro zou hebben verdiend. Het vermoeden bestaat dat dit geld witgewassen is met de constructie via Panama. Dijkhuizen was een bekende verschijning in het noorden van Peru. Eerst werd nog gedacht dat de man zo rijk was geworden door zijn landbouwbedrijven. 

Dijkhuizen zit in Peru een straf uit van 25 jaar voor de smokkel van 1600 kilo harddrugs naar de haven van Rotterdam. De cocaïne zat verpakt in blikken asperges.