Nog eens 5 Italiaanse artsen sterven in de strijd tegen het coronavirus

Nog eens vijf Italiaanse artsen zijn gestorven aan het coronavirus, waardoor de doodspop onder de medici in het land op 13 is gekomen, omdat werd onthuld dat er 2.629 gezondheidswerkers zijn besmet.

Aanvankelijk werden drie nieuwe dodelijke slachtoffers genoemd: Luigi Ablondi, voormalig algemeen directeur van het ziekenhuis van Crema, Giuseppe Finzi, een ziekenhuisarts in Cremona en een huisarts in Bergamo, Antonino Buttafuoco genaamd.

Later vandaag bleek dat er nog twee artsen waren overleden aan de ziekte, aldus de Italiaanse nationale federatie van artsengilden.

Meer dan 2.600 medische werkers zijn besmet met het coronavirus in Italië – 8,3 procent van de totale gevallen van het land, het kwam gisteravond te voorschijn, als de regering uitgebreide lockdown maatregelen na het begin van april vandaag.

Er is een groeiende bezorgdheid over de veiligheid van het medisch personeel in de frontlinie dat regelmatig in contact komt met besmette patiënten.

Dr. Buttafuoco, die positief testte op het virus, was niet in staat om de symptomen van de ziekte te overwinnen en overleed gisteren op 66 jarige leeftijd.

Dr. Giuseppe Finzi, 62 jaar, werkte in het Universitair Ziekenhuis van Parma en was eerder voor de burgemeester van Soragna, het lokale mediarapport, geweest.

Dr. Luigi Ablondi stierf in het Cremasco-ziekenhuis, dat hij 11 jaar had gelopen, op maandag op 66 jarige leeftijd, volgens Il Nuovo Torrazzo.

Ook werd aangekondigd dat de pneumoloog van het Sant’Anna ziekenhuis in Como, Giuseppe Lanati, en huisarts Luigi Frusciante, die huisarts was in Sagnino, op zondag waren overleden.

Zowel Lanati, 73, als Frusciante, 71, waren uit hun pensionering gekomen om hun gemeenschap te helpen tijdens de coronaviruscrisis, die Italië harder had getroffen dan enig ander land buiten China.

De laatste cijfers over geïnfecteerde gezondheidswerkers werden vrijgegeven door een gezondheidsstichting die zei dat het ‘enorme aantal’ geïnfecteerde medici aantoonde dat de procedures en beschermingsuitrusting voor artsen ‘nog steeds ontoereikend’ waren.

Het probleem is veel erger dan in China, want ‘8,3 procent is meer dan het dubbele van het percentage van het Chinese cohort’, vertelde de voorzitter van de Gimbe-stichting Nino Cartabellotta aan de Italiaanse media.

Volgens de cijfers, die ontleend zijn aan officiële gegevens, is het aantal besmette medici de afgelopen acht dagen met meer dan 1.500 gestegen.

Het aantal van 2.629 geïnfecteerde artsen betekent dat bijna 0,3 procent van de Italiaanse gezondheidswerkers de ziekte heeft opgelopen – ze zijn buiten dienst gesteld als ze dringend nodig zijn.

Geen gepraat meer, maar adequate bescherming van degenen die ons moeten beschermen’, drong Cartabellotta gisteravond aan.

Italië registreerde gisteren een recordaantal van 4.207 infecties en 475 nieuwe sterfgevallen door het virus, waarmee de hoop werd verpletterd dat de ongekende nationale lockdown de verspreiding van de ziekteverwekker begon te vertragen.

Premier Giuseppe Conte heeft nu gewaarschuwd dat de quarantainemaatregelen ‘verlengd moeten worden tot na de oorspronkelijke deadline’. Sommige hadden aanvankelijk al aanstaande woensdag moeten aflopen.

De 475 nieuwe sterfgevallen in Italië zijn het grootste aantal dat een land, zelfs China, in één dag heeft gemeld sinds de uitbraak eind vorig jaar begon.

Het vorige recordhoogte van 368 sterfgevallen werd ook in Italië geregistreerd, op zondag.

Het stijgende aantal doden dwong het leger gisteren in te grijpen in de stad Bergamo om tientallen doodskisten uit de stad te transporteren.

Het plaatselijke crematorium is overweldigd door de crisis, met personeel dat 24 lichamen per dag behandelt, twee keer het gebruikelijke maximum.

De nieuwe golf van gevallen in Italië, die het totaal op 35.713 brengt, maakt een einde aan vier dagen van stagnerende infectieaantallen en dempt de hoop dat de quarantaine werkt.

De Italianen hebben de opdracht gekregen om binnenshuis te blijven, scholen en universiteiten zijn gesloten, winkels zijn gesloten, met uitzondering van kruidenierswinkels en apotheken, en er zijn zware beperkingen op het gebied van reizen.

De ambtenaren waarschuwen echter dat er enige tijd verstrijkt tussen het opleggen van de blokkade en het merkbaar worden van de gevolgen ervan in de cijfers.

Het belangrijkste is, geef niet op,” zei het Italiaanse Nationale Instituut van Gezondheidshoofd Silvio Brusaferro in een nationale persconferentie op de televisie.

Het zal een paar dagen duren voordat we de voordelen van inperkingsmaatregelen zien, zei Brusaferro.

We moeten deze maatregelen handhaven om het effect ervan te zien, en vooral om de meest kwetsbaren te beschermen.

De sluiting van de meeste Italiaanse bedrijven en het verbod op openbare bijeenkomsten, die op 12 maart op nationaal niveau werd opgelegd, zouden in eerste instantie op 25 maart aflopen en de scholen zouden tot 3 april worden gesloten.

Maar minister-president Giuseppe Conte zei vandaag dat de sluiting na 3 april zal worden verlengd.

De maatregelen die we hebben genomen… moeten na de oorspronkelijke deadline worden verlengd’, vertelde Conte donderdag in de Corriere della Sera.

Een topminister van de regering liet gisteren doorschemeren dat de sluiting van de school tot ver in de volgende maand kan worden verlengd, zo niet langer.