Ook in België mag politie straks hacken

31

Als het aan de Belgische regering ligt mag de politie binnenkort stiekem computers en smartphones doorzoeken.

De Belgische ministerraad heeft donderdag ingestemd met een voorstel van minister van Justitie Koen Geens voor ‘heimelijke zoeking van een informaticasysteem’, zo meld persbureau Belga.

Als het niet anders kan

Het heimelijk doorzoeken van iemands computers of smartphone mag volgens het voorstel alleen als dat nodig is voor het onderzoek en als het bewijs niet op een andere manier verzameld kan worden. De politie kan ervoor kiezen om de beveiliging op afstand uit te schakelen, maar mag bijvoorbeeld ook stiekem inbreken in een woning waar de computer staat.

“De wereld verandert, dus moet ook de wetgeving mee veranderen”, stelt de staatssecretaris van Justitie Bart Tommelein in een toelichting. “Misdadigers maken nu eenmaal gebruik van computers, internet en smartphones, en niet meer van een vast telefoontoestel.”

AD

 

Nederland

In Nederland ligt er al langer een wetsvoorstel om de politie de mogelijkheid te geven om de computers en smartphones van verdachten te hacken. Onder meer de Autoriteit Persoonsgegevens en Bits of Freedom hebben forse kritiek geuit op deze ‘hackwet’.