Oud-president Morsi krijgt vijftien jaar celstraf in Egypte

 

De voormalige president van Egypte, Mohamed Morsi, heeft een celstraf opgelegd gekregen van vijftien jaar. Dat maakt de Egyptische rechtbank zaterdag bekend.

Mohamed Mursi was de eerste gekozen president in Egypte na de val van president Mubarak in 2011. In 2013 werd de leider van de inmiddels verboden partij Moslimbroederschap afgezet door het leger.

Naast Morsi werden er ook straffen opgelegd aan twee medewerkers van nieuwszender Al Jazeera. Beide werden bij verstek ter dood veroordeeld. De zender ontkende eerder al aantijgingen dat haar journalisten hebben samengewerkt met Morsi om staatsgeheimen te lekken.

De medewerkers hebben volgens de Egyptische rechtbank geheime staatsdocumenten aan Qatar overhandigd, zo meldt het Amerikaanse persbureau ap. Beide kunnen nog in beroep gaan tegen de straf bij het Egyptische Hof van Cassatie.

De hoogste geestelijke autoriteit van het land moet tevens nog zijn akkoord geven voor de doodstraffen. Het oordeel van grootmoefti Shawqi Allam is niet bindend, maar de rechtbank volgt zijn advies meestal wel op.

Gevaarlijk

Het Comité ter Bescherming van Journalisten, een onafhankelijke non-profitorganisatie, noemt Egypte een van de gevaarlijkste plekken voor journalisten om hun werk uit te voeren.