politiekorps verkoopt auto’s en horloges van criminelen op eBay

De Britse politie in Leicester runt een eBay-winkel met in beslaggenomen artikelen van criminelen. Onder de spullen bevinden zich dure auto’s, Rolexen en een licht vliegtuig.

Politiemedewerkers in de Engelse stad regelen de veilingen op de Leicester Polica POCA Property. De enige artikelen die nu te koop staan zijn spijkerbroeken, maar het aanbod kent regelmatig veel duurdere items. Merkkleding, horloges en zelfs auto’s die de politie in beslag neemt, duiken op via de pagina. Geld dat bij het korps binnenstroomt, komt ten goede aan publieke doelen.

Vooral Rolex, BMW en Audi blijken populaire merken onder de criminelen.

 

 

 

De Britse wet maakt het mogelijk om criminelen financieel dwars te zitten. Deze Process of Crime Act (POCA) werkt net als de Nederlandse zogenoemde ‘pluk ze’-wet. Bij de uitvoering van een ontnemingsmaatregel worden geld en goed in beslag genomen waarvan aangenomen wordt dat deze winsten voortkomen uit verboden activiteiten of gefinancierd zijn daardoor.

De eBay-winkel bestaat al bijna tien jaar en de teller staat inmiddels op 1,4 miljoen pond (1,6 miljoen euro) aan opbrengsten. Dat geld ging naar compensatie voor slachtoffers, de lonen voor financiële onderzoekers en fondsen voor publieke projecten.

Uit de lijst met verkopersrecensies valt op te maken wat de politie in Leicester al eerder verkocht. Meer dan tien auto’s, vele Rolex-horloges, honderden kledingartikelen, telefoons, tablets, laptops een zeldzaam Superman-stripboek, een grote collectie speelgoedsoldaatjes en zelfs klosjes garen.

De opvallendste verkopen:

  • Een BMW 120D Sport voor 1.750 pond
  • Een Zenair Zodiac-vliegtuig voor twee passagiers, à 17.201 pond
  • Een Rolex Sky Dweller met 18 karaat goud voor 21.600 pond
  • Gucci-schoenen ter waarde van 112 pond
  • Een Mitsubishu L200 Warrior LWB-pickup voor 2.395 pond
  • Nog een horloge, een Breitling Avenger Seawolf voor 1.995 pond
  • Een BMW X5 ter waarde van 17.050 pond
  • Het duurste item: een Audi A6 Quattro met een prijskaartje van 29.500 pond
  • Een teddybeer voor slechts 2,20 pond
  • 190 zakjes shampoo voor 4,89 pond

Geen van deze items waren ooit gestolen. Criminelen kochten ze ooit met geld dat ze op één of andere illegale manier hadden verkregen. Met ruim 3.000 positieve recensies verdient het korps een gewilde rode ster voor de meest betrouwbare eBay-verkopers.

In een verklaring aan de Britse editie van Business Insider, schrijft een woordvoerder: “We werken continu om geld uit het criminele circuit te halen en richten ons op mensen die financieel beter worden van criminele activiteiten.” Het korps roept ook mensen in de omgeving op om verdachte uitgaven in hun omgeving te melden, onder de noemer: