Rechter: FBI kan Apple niet dwingen iPhone te kraken

9de110e948b824fca4c609263e5bc251-1456817272

Een rechter in het Amerikaanse Brooklyn heeft bepaald dat de Amerikaanse overheid Apple niet kan dwingen om door de wachtwoordbeveiliging van een iPhone te komen. Het gaat niet om een uitspraak in de zaak van de schietpartij in San Bernardino, maar om een drugsgerelateerde zaak. Hoewel die twee dingen niets met elkaar te maken hebben, is de uitspraak wel een steun in de rug van de multinational, zo meldtBusiness Insider.

TELEFOON DRUGSDEALER

In de zaak ging het allemaal om de telefoon van Jun Feng, een dealer in crystal meth. De overheid wil Apple sinds vorig jaar al dwingen om toegang te krijgen tot de data van Feng’s telefoon. Bij een huiszoeking in zijn woning werd namelijk een iPhone 5S gevonden met daarop mogelijk nuttige informatie.

 

Feng stelt echter dat hij zijn wachtwoord vergeten is. Daarop vroeg de US Drug Enforcement Administration de Federal Bureau of Investigation (FBI) om hulp om de telefoon te kraken. In oktober vorig jaar liet de advocaat van Apple al weten dat de multinational wordt gedwongen een soort ,,agent van de rechtshandhaving te worden” wanneer het door de beveiliging van de eigen apparaten moet breken.

Rechter James Orenstein oordeelde uiteindelijk dat Apple, ondanks een schuldbekenning van Feng, niet mee hoeft te werken. Hij noemde de eis van de opsporingsinstanties tegen Apple in de zaak in Brooklyn ,,onpraktisch en overdreven”.

SAN BERNARDINO

En dat is volgens een bron binnen Apple goed nieuws voor het elektronicabedrijf, omdat de zaak in New York vergelijkbaar is met die in San Bernardino. Apple weigert in die zaak een iPhone te kraken die is gebruikt door Syed Rizwan Farook, een van de terroristen die in december vorig jaar in het Californische San Bernardino betrokken was bij een aanslag. Daarbij kwamen veertien mensen om het leven.

Dinsdag ondervraagt de justitiecommissie van het Huis in een hoorzitting onder meer FBI-directeur James Comey en Apple-advocaat Bruce Sewell over de weigering van het techbedrijf om te helpen bij het ontgrendelen van de iPhone van Farook.