Schokkend: bewakingsbeelden tonen hoe cipier zomaar tegen het hoofd van gevangene slaat

 

Een cipier in een gevangenis in het Amerikaanse San Joaquin County is aangeklaagd na een zeer agressief optreden tegenover een gevangene. Een bewakingscamera in het gebouw filmde hoe Matthew Mettler zonder enige aanleiding een harde slag tegen het hoofd van een man uitdeelde. Doordat het slachtoffer bovendien een grijze zak over zijn hoofd had en zijn handen geboeid waren, had hij de aanval totaal niet verwacht.

De beelden, daterend van eind augustus vorig jaar, zijn pas dinsdag op de YouTube-account van de lokale politie verschenen. Wat Mettler bezielde om de gevangene aan te vallen, is niet duidelijk. De geboeide man, die gearresteerd was op verdenking van dronken rijden, zat op de vloer en had een grijze zak over zijn hoofd toen de cipier binnenkwam. Op geen enkel moment leek het alsof de man een gevaar was voor het gevangenispersoneel.

Administratief verlof

Toch concludeerde Mettler dat een harde slag op zijn plaats was. De man viel door de impact van de klap meteen op zijn zij, terwijl twee collega’s van de cipier toekeken. Ingrijpen deden ze echter niet.

Pas toen een agent van Manteca Police het incident meldde, kwam er schot in de zaak. De cipier werd onmiddellijk op administratief verlof geplaatst, en dat is ook tot op heden het geval. Na een intern onderzoek werd Mettler aangeklaagd voor geweldpleging.

“Macht misbruiken wordt bestraft”

“Ik keur de acties op deze video helemaal af”, klonk het bij Sheriff Steve Moore. “Het is in strijd met het professionalisme dat de cipiers van San Joaquin County voor de dag moeten leggen. De aanklacht van San Joaquin County District Attorney’s Office is verantwoord. We steunen dan ook hun beslissing.”

Ook de procureur van het district Tori Verder Salazar uitte nadien zijn mening over de zaak. “Dit gedrag is totaal onaanvaardbaar en zal niet getolereerd worden”, zei hij. “Individuen die hun macht en positie misbruiken zullen berecht en gestraft worden.” Op 26 maart moet Mettler voor de rechter verschijnen.