Snoepjesdief riskeert levenslang

lll

NEW ORLEANS – Een Amerikaanse kruimeldief riskeert een levenslange gevangenisstraf voor het stelen van 31 dollar aan snoep. Jacobia Grimes staat terecht in de Amerikaanse stad New Orleans (Louisiana), waar ’recidivisten’ zwaar worden bestraft.

Grimes stopte in december vorig jaar zijn zakken vol met chocoladerepen en werd op heterdaad betrapt. Het was niet de eerste keer dat de Amerikaan zich schuldig maakte aan winkeldiefstal. Dat maakt hem volgens de wet in de Amerikaanse staat Louisiana een recidivist. De strafmaat gaat in zo’n geval automatisch omhoog naar minimaal twintig jaar celstraf, maar ook levenslang kan in theorie worden opgelegd.

Zelfs de rechter die de zaak behandelde oordeelde dat de straf veel te gortig zou zijn: “Is dat niet een beetje over de top?”, vroeg Franz Zibilich zich openlijk af. “Het is niet eens grappig. Twintig jaar tot levenslang voor een paar Snickers.”

De rechter heeft vermoedelijk weinig keus: de wetten van Louisiana geven hem zo weinig beweegruimte dat hij Grimes hoe dan ook zwaar zal moeten bestraffen.