Traangas ingezet tegen vluchtelingen die door grenshek Macedonië breken

12800141_1131989273486924_8237199133287244379_n

De Macedonische politie heeft honderden Iraakse en Syrische vluchtelingen bestookt met traangas nadat zij maandag door een hek bij de kleine Griekse grensplaats Idomeni waren gebroken. Dit melden diverse internationale persbureaus. De vluchtelingen zouden gebruik hebben gemaakt van een zelfgemaakte stormram en riepen ‘open de grens, we willen naar Servië’.

Volg de Volkskrant

Elke avond om 20.30 het laatste nieuws en alvast zes artikelen uit de krant van morgen in uw mailbox? Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

De vluchtelingen wisten het hek te bereiken, ondanks Griekse politieagenten die hen probeerden tegen te houden. Het is onduidelijk of vluchtelingen gewond zijn geraakt of zijn gearresteerd.

De woede is een reactie op het nieuwe beleid bij de Griekse grens, waar Macedonië niet meer vluchtelingen toelaat dan naastgelegen Servië wil opnemen. De Macedonische grenswachten hebben sinds zondagavond slechts driehonderd vluchtelingen uit Syrië en Irak toegelaten. Dit zorgt voor overvolle vluchtelingenkampen in Griekenland. Bij de grens met Idomeni staan 6.500 mensen die via Macedonië naar Servië willen trekken. 20 kilometer verderop zijn nog eens 500 vluchtelingen ondergebracht, waar Griekenland in allerijl een noodkamp heeft opgezet.

Niet lang na de bestorming van het grenshek verbood Griekenland media de vluchtelingenkampen te bezoeken. Dit zou zijn vanwege de grote drukte in de kampen.

22 duizend migranten

Vluchtelingen lopen aan de Griekse kant van de grens richting het hek bij de Macedonische grens.
Vluchtelingen lopen aan de Griekse kant van de grens richting het hek bij de Macedonische grens. © AP
Macedonische politie bij de Griekse grens, waar vluchtelingen een hek hebben geforceerd.
Macedonische politie bij de Griekse grens, waar vluchtelingen een hek hebben geforceerd. © AP

Zondag sloeg de Griekse regering alarm om de houding van Europa jegens vluchtelingen. Volgens Athene zijn in Griekenland momenteel ongeveer 22 duizend migranten gestrand op weg naar Balkanlanden. De Griekse regering rekent de Europese gemeenschap voor dat er tegen de zomer weleens 200 duizend vluchtelingen vast kunnen komen te zitten.

Het liefst reizen de vluchtelingen via de Balkanroute naar West-Europa, maar de betrokken landen (Oostenrijk, Slovenië, Kroatië en Servië) hebben afgesproken nog maar 580 vluchtelingen dagelijks de grens te laten passeren. Nu Macedonië de grenzen ook strenger bewaakt, heeft Griekenland nog meer moeite met de opvang van de vluchtelingen. Om die reden werden veerdiensten met vluchtelingen vanaf de Griekse eilanden naar het vaste land vrijdag stopgezet.