Vastgoedhandelaar (73) en zijn gezin vervolgd voor 4 cannabisplantages

Foto ter illustratie. © anp.

ANTWERPEN Het openbaar ministerie heeft vijf jaar cel gevorderd voor Albertus H. (73) uit Antwerpen. De Nederlander staat samen met zijn ex-vrouw Pauline v.B. (52) en hun zonen Jamy (28) en Dominique (21) terecht voor vier cannabisplantages. Vader H. bekent, maar zegt dat hij de cannabis kweekte onder dwang. Zijn ex en zijn zonen, voor wie telkens vier jaar cel werd gevorderd, ontkenden iedere betrokkenheid.

De syndicus van een appartementsgebouw aan de Koningin Elisabethlei in Antwerpen verwittigde op 20 november 2015 de politie, omdat hij vermoedde dat er op de achtste verdieping een cannabisplantage was ondergebracht. Het bewuste appartement werd sinds 1 september 2015 gehuurd door Albertus H. en Pauline v.B. en had volgens Eandis een abnormaal hoog elektriciteitsverbruik. 

Heel luxueus ingericht

Bij een huiszoeking werden 111 cannabisplanten aangetroffen. Het viel de speurders op dat het appartement heel luxueus was ingericht. Er lagen bovendien huurcontracten voor nog drie appartementen in hetzelfde gebouw aan de Jan Van Rijswijcklaan in Antwerpen. Ook daar stonden 265, 247 en 265 planten. Er werden DNA- en vingersporen van alle betrokkenen teruggevonden.

De beklaagden leefden in weelde: ze verbleven in luxueuze appartementen en hadden tussen 2009 en 2015 voor bijna 342.000 euro aan luxewagens gehuurd.

Albertus H. vertelde de rechtbank dat hij er warmpjes in zat door zijn vastgoedhandel. Een bende dwong hem echter al acht jaar om cannabis te kweken, nadat hij een plantage met 7.000 plantjes uit een van zijn eigendommen verwijderd had. Hij stond daardoor bij de bende voor 1,5 miljoen euro in schuld. Hij was al meermaals van adres veranderd, werd zelfs een keer in het gezicht geschoten, maar kon aan de bende niet ontsnappen. Zijn gezin had met de plantages niets te maken, beweerde hij.