Vijf Duitsers aangehouden na grote paniek Platja d’Aro

Vijf Duitsers zijn aangehouden voor het veroorzaken van de grote paniek in de onder Nederlandse vakantiegangers populaire badplaats Platja d’Aro aan de Spaanse Costa Brava. Honderden mensen dachten dat er sprake was van een aanslag en renden alle kanten op. Het bleek een ‘spontane’ flashmob te zijn. Elf mensen belandden op de spoedeisende hulp.

Op camping Vall d'Aro werden een aantal jongeren aangehouden door de politie.

Op camping Vall d’Aro werden een aantal jongeren aangehouden door de politie. © Céleste Hellendoorn

Platja d'Aro is een populaire badplaats.

Platja d’Aro is een populaire badplaats. © REUTERS

Het vijftal wordt beschuldigd van verstoring van de openbare orde en hebben een verklaring af moeten leggen. Er wordt nog gesproken over vervolgstappen. 

De Duitse onruststokers maakten deel uit van een groep jongeren die ‘speelden’ dat twee beroemdheden werden achtervolgd door een groep ‘papparazzi en fans’ in het centrum. Er zaten en stonden op dat moment tal van mensen op het terras en de omliggende winkels, schrijven Spaanse media. 

De grap werd door veel burgers, met de terroristische aanslagen in Frankrijk en Duitsland in het achterhoofd, verkeerd opgevat. Mensen zetten het op een lopen, schreeuwden, auto’s probeerden achteruit te rijden. Ze schuilden in winkels of nachtclubs, totdat bleek dat het loos alarm was.

Vanmiddag gaan we gewoon weer terug naar Platja d¿Aro. Lekker met z¿n allen naar het strand

René de Nooijer (44)

Angstaanvallen
Als gevolg van de chaos moesten acht mensen worden opgevangen bij de spoedeisende hulp, zes voor kleine kneuzingen en twee voor angstaanvallen. Drie anderen werden naar een ziekenhuis in Palamós gebracht, ook voor kleine kneuzingen. 

De 11-jarige Kimberley uit Nordhorn, dat net over de Duitse grens bij Oldenzaal ligt, kwam tijdens de paniekstorm vast te zitten in een fietsenrek. ,,Haar been is heel erg blauw”, vertelt vader Martijn Breedveld vanaf zijn vakantieadres. 

Het gezin maakte de paniek van dichtbij mee. ,,Wij zaten er tien meter vandaan en hebben gerend voor onze levens met de kinderen. Onze kinderen zijn doodsbang en willen naar huis. Onze dochter was aan het hyperventileren en onze zoon sliep om zes uur nog steeds niet.”

Wapens
Ook burgemeester Joan Giraut ging er in eerste instantie vanuit dat er ‘iets ernstigs’ aan de hand was. Maar al gauw bleek het vals alarm en werden er geen wapens aangetroffen. De jonge veroorzakers schreeuwden en zwaaiden met selfiesticks die door sommigen mogelijk werden aangezien voor wapens. ,,Wanneer een groep mensen het eenmaal op een lopen zet, dan is het moeilijk om dat te stoppen”, aldus woordvoerders van de Spaanse gemeente. 

De lokale politie werd bedolven onder meldingen van toeristen en burgers. Het incident vond rond 22.00 uur ’s avonds plaats. 

Camping
De groep onruststokers verbleef op camping Vall d’Aro. Volgens getuigen gaat het om het Duitse jongerenkamp RUF. De betreffende camping kan niet bevestigen dat het inderdaad om kinderen gaat, die daar logeren. ,,Alles wat ik weet is dat het om een grap van een stel kinderen gaat”, aldus de campingmanager.

Middelburger René de Nooijer: het was een chaos 

Middelburger René de Nooijer is één van de Nederlanders die het op een lopen zette in het centrum van de Spaanse badplaats Platja d’Aro toen daar grote paniek uitbrak onder de vele toeristen. ,,Mensen begonnen ineens te sprinten. Het was wel duidelijk dat er iets aan de hand was. Maar wat? Ik wist niet wat ik moest doen. Het was een grote chaos.” 

De Nooijer liep met zijn vrouw en drie kinderen in één van de kleine winkelstraten. ,,Het was 21.55 uur, bijna sluitingstijd. Opeens zagen we vier Fransen door de straten rennen. Van de andere kant sprintte een heel grote groep mensen onze kant op”, vertelt de 44-jarige De Nooijer. ,,Ik dacht: wat gebeurt hier?” 

Z’n vrouw vluchtte met één kind een winkel in. ,,Met de andere twee ben ik een sieradenwinkeltje in gerend. Achterin de zaak zag ik een trapje en daar ben ik opgeklommen. Binnen schreeuwde een vrouw van alles in het Spaans. Boven kwamen we in een soort magazijntje waar een ween paar minuten hebben zitten wachten. Intussen bleef het oude baasje van de winkel gewoon buiten staan kijken.” 

Overal klonk geschreeuw en gegil. Mensen op straat waren volledig in paniek. De Nooijer: ,,Veel winkels gooiden snel de rolluiken omlaag. Het was schrikken van dat geratel.” 

Glasscherven
Toen de rust enigszins leek teruggekeerd, gingen De Nooijer en zijn gezin voorzichtig de straat weer op. ,,In de chaos waren veel spullen omver gegooid. Overal lagen rekken en glasscherven.” De kinderen wilden zo snel mogelijk terug naar de camping in Pals, op 25 minuten rijden van Platja d’Aro. 

Onderweg kwam het gezin veel politie tegen. ,,Op de parkeerplaats zagen we gillende Fransen die nog steeds volledig in paniek waren. Ze wilden zo snel mogelijk betalen en wegrijden.” 

Grap
Dat een groep Duitse vakantiegangers een grap zou hebben uitgehaald, was De Nooijer nog steeds niet bekend. Vanuit Nederland hoorde De Nooijer wat er werkelijk aan de hand was. ,,Ik appte naar een vriend in Nederland om te vertellen wat er was gebeurd en van hem hoorde ik dat er sprake was van loos alarm.” 

Ondanks het incident piekert De Nooijer er niet over om Spanje te verlaten. Hij blijft met z’n gezin tot volgende week woensdag in Pals. ,,En vanmiddag gaan we gewoon weer terug naar Platja d’Aro. Lekker met z’n allen naar het strand.”